Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A 24 éves Klaus Mäkelä lesz az Orchestre de Paris új zeneigazgatója

A 24 éves Klaus Mäkelä lesz az Orchestre de Paris új zeneigazgatója

A 24 évs dirigens Daniel Hardingot követi a poszton, amelyet korábban Daniel Barenboim, Herbert von Karajan, Solti György és Paavo Järvi is betöltött.

- hirdetés -

A zenekarnak 2019 szeptembere, Daniel Harding távozása óta óta nem volt zeneigazgatója. Most a mindössze 24 éves Klaus Mäkelä lesz az utóda.

- hirdetés -

Klaus Mäkelä – forrás: harrisonparrot.com, fotó © Marco Borggreve

Valószínűleg ezzel ő lesz a valamikori legfitalabb zeneigazgatója egy ilyen magas színvonalú zenekarnak – az egész nemzetközi színtéren.

Ide kapcsolódik:
Egyéves szabadságra megy a karmester, és pilótaként fog dolgozni

Klaus Mäkelä 2020 szeptemberétől először zenei tanácsadóként kezd el dolgozni, majd 2022. szeptember 1-jétől 5 éves zeneigazgatói kinevezés vár rá. A zenekar közleményében az olvasható, hogy ő vezényli majd az együttest a Philharmonie de Paris koncertjein és a turnékon, nagyjából évente 3 hónapon át. A közleményhez csatlakozott a Philharmonie de Paris igazgatója, Laurent Bayle is.

Daniel Harding távozása óta az együttes több karmestert is kipróbált.

Klaus Mäkelä 1996-ban született Helsinkiben. A Sibelius Akadémián tanult mint csellista és karmester. 2018-ban ő lett a svéd rádió szimfonikus zenekarának első meghívott vendégkarmestere. Nemzetközi sikereket ért el a Bambergi Szimfonikusok, a Lyoni Nemzeti Zenekar és 2019 júniusában az Orcehstre de Paris élén. 2018-ban lett az Oslói Filharmónia első karmestere és művészeti tanácsadója, a 2020-2021-es szezonban pedig ugyanitt lesz zeneigazgató.

Ide kapcsolódik:
Philharmonie de Paris, a franciák Müpája

2020. július 9-én Ravel és Beethoven műveit vezényli majd az Orchestre de Paris élén. Ez lesz az első, közönség részvételével megrendezett koncert a Philharmonie de Paris koncerttermében a koronavírus-válság kezdete óta.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.