Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A Globe Színház pusztulása és újjászületése

A Globe Színház pusztulása és újjászületése

1613. június 29-én égett le a Globe Színház, London – és Anglia – leghíresebb és legnépszerűbb teátruma, mely többek között az intézményt hat évig igazgató William Shakespeare színműveit is elindította a világhír felé.

- hirdetés -

A Globe elődje a londoni Temze északi rakodópartjának környékén álló The Theatre volt. A földterület tulajdonosa egyszer csak úgy döntött, hogy 21 év után kilakoltatja a színészeket az épületből, így a Lord Chamberlain’s Men nevet viselő kompánia 1599-ben kénytelen volt átköltözni a folyó túloldalára, ahol kemény munkával még azon a nyáron – egy raktár helyén – felépítették a Globe-ot, mely nevét az épület tetejére emelt földgolyóról kapta.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Megtalálták London első színházát

Az új teátrum, mely az angol polgári forradalom kitöréséig London legnépszerűbb színháza lett, egy 30 méter átmérőjű, nyitott faépítmény, egyfajta amfiteátrum volt, mely körülbelül 3000 néző befogadására volt képes. A körben futó korlátok mentén 1 pennys álló-, illetve felfelé haladva 2 pennys ülőhelyeket adtak ki, melyeket pár hónap után hiánytalanul be is töltött a nézők serege.

Ide kapcsolódik:
Veszélybe került a londoni Globe Színház működése

A színpad modern kivitelezése által a rendezők több díszletet, változatosabb hátteret kreálhattak az előadásaikhoz, lehetőségük nyílt a kor technikai repertoárjának alkalmazására, a művészek lélegzetelállító trükköket is bemutathattak – akár tüzek is gyúlhattak a színpadon, és ágyúk döreje tehette hitelesebbé a megjelenített történeteket. Így nem is meglepő, hogy épp egy ilyen különleges elem okozta később a színház első pusztulását is.

A színpad mélyen benyúlt a földszinti sorok közé, így a lenti nézők egészen közelről figyelhették a színészi alakítások hitelességét, és aktívan részt vehettek a darabban. Annyira közvetlen volt a kapcsolat a publikum és az előadók között, hogy a bekiabálások és a füttyszó teljesen általános jelenség volt, sőt, olykor a negatív hősöket meg is dobálták.

A Globe 1613-ban leégett, a róla szóló dokumentumok nagy része elpusztult, emiatt sok titok, talány lengi körül a színházat. Azt sem lehet biztosan tudni, hogy melyik darabot mutathatták be először, bár vélhetően ez a színmű Shakespeare V. Henrik című királydrámája volt. Épp ebben az előadásban, a király belépőjénél egy ágyút sütöttek el, a lövésnél kipattanó szikrától pedig kigyulladt a nádtető:

Ide kapcsolódik:
A nap, amikor a világ egyik leghíresebb színháza leégett

Az újjáépített londoni Globe-ot a Temze partján 1997-ben adták át, a színház azóta is a turisták egyik kedvenc célpontja:

Ide kapcsolódik:
Az angolok újra megépítik Shakespeare színházait

(Via Rubicon, Papageno)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.