Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „A találgatásoknak vessünk véget” - az SZFE jövőjéről a minisztériumban egyeztetnek

„A találgatásoknak vessünk véget” – az SZFE jövőjéről a minisztériumban egyeztetnek

Palkovics László innovációs és technikai miniszter június 24. 16 órára adott időpontot a Színház- és Filmművészeti Egyetem delegációjának. Hogyan készülnek az egyetemisták, mit szeretnének elérni a találkozón?

Az SZFE HÖK 2020. június 19-én kelt nyílt levelében a modellváltással kapcsolatos egyeztetésre hívta Palkovics László innovációs és technikai minisztert. A levelet több szakmai szervezetnek (Magyar Filmakadémia Egyesület, Magyar Színházi Társaság, Magyar Teátrumi Társaság, Nemzeti Filmintézet) eljuttatták, mivel – ahogy írják – „a színház- és filmművészet közös érdekünk”. A hallgatók június 24. 15 órát, de legkésőbb június 28-át javasoltak a találkozóra. Palkovics László június 20-án az ATV Híradójának megkeresésére úgy nyilatkozott, ha közvetlen megkeresést kap, kész tárgyalni.

- hirdetés -

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását illető bizonytalanság és transzparenciahiány hívta életre azt a június 21-i tüntetést, amelyről mi is beszámoltunk. A demonstráción a hallgatók örömmel fogadták a miniszter együttműködési szándékát, hogy közvetlen megkeresés esetén hajlandó velük tárgyalni, és jelezték, még a miniszteri kérés előtt elküldték emailjüket. A demonstráción arra kérték Palkovics Lászlót, hogy az országgyűlés halassza el az intézmény jövőjéről való szavazást mindaddig, amíg nem jutnak közös álláspontra.

#freeSZFE tüntetés – fotó: Gerencsér Anna, forrás: facebook.com/szfehok

A találkozóra június 24-én 16 órakor kerül sor. Csernai Mihály az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke kérdésünkre elmondta, az eseményre az egyetem delegációja kapott meghívást, valamint azok a szervezetek, amelyekkel több hete – az egyetemet kihagyva – folyt egyeztetés az intézmény jövőjéről, ezek a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Filmakadémia Egyesület és a Nemzeti Filmintézet.

„Kérdéseink és feltételeink vannak a keretrendszerre vonatkozólag” – szögezte le, olyan feltételek, amelyek biztosítják az egyetem autonómiáját, mivel a törvénytervezetben többek között nincs tisztázva, mi a szenátus és a kuratórium viszonya, a kuratóriumot milyen szempontok mentén állítják össze. A HÖK-elnök azt is elmondta, kérdéseiket már korábban is föltették volna, ha a modellváltást nem ilyen sürgető tempóban vinnék végig, és lett volna arra hajlandóság, hogy az ő véleményüket is kikérjék.

„Azokat a biztosítékokat szeretnénk ebbe a rendszerbe beépíteni, ami biztosítja az egyetem autonómiáját”

– összegzett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) , amelynek hallgatói kifejezték szolidaritásukat az SZFE-vel, 2020. augusztus 1-től kerül át alapítványi fenntartásba, a modellváltás ott hosszabb egyeztetés eredményeként történik meg. Csernai Mihály elmondta, az SZFE HÖK konzultált az ottani HÖK-kel. A konzultációból kiderült, a MOME több évvel ezelőtt maga kezdeményezte az átállást, az akkori HÖK is támogatta és megszavazta, lezajlottak az egyeztetések, majd azzal szembesültek, a modellváltás eredménye nem az lett, amit elképzeltek, nem azoknak a feltételeknek a mentén zajlott le a modellváltás, többek között a kuratóriumi tagokra tett javaslataikat lesöpörték az asztalról.

Csernai Mihály, a #freeSZFE tüntetés egyik szónoka – fotó: Gerencsér Anna, forrás: facebook.com/szfehok

A hallgatói képviselet elnöke tájékoztatta lapunkat arról, számukra többek között az sem világos, mi történik a hallgatói képviselettel az átalakulás után, milyen szerepe lesz a szenátusnak és a hallgatói önkormányzatnak a kuratórium felállása után. „Sok a nyitott kérdés, ami találgatásra ad okot. Az a fő célunk, hogy ezeknek a találgatásoknak vessünk véget” – és hozzátette, alapvetően egy fórumot szeretnének biztosítani az egyeztetésekhez. Kiderült, belső egyeztetéseik jelenleg is zajlanak, a delegáció több forgatókönyvvel készül, és a minisztériumi találkozótól függ, melyik valósul meg. Egyelőre annyi információjuk van, hogy a miniszter június 24-én 16 órakor várja őket a Szemere utcában. Csernai Mihály arról nem tudott tájékoztatást adni, a minisztériumban mennyi idő áll rendelkezésükre.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X