Papageno Radio
Intermezzo A Városligeti Színház visszaépítését szorgalmazza Vidnyánszky Attila

A Városligeti Színház visszaépítését szorgalmazza Vidnyánszky Attila

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Egyedülálló helyszín lehetne a gyerekek számára a Városligei Színház” – mondta Vidnyánszky Attila június 3-án a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A Magyar Teátrumi Társaság elnöke bízik abban, hogy a szakma véleménye hatni fog és megvalósulhat a beruházás.

A Nemzeti Színház igazgatója annak kapcsán nyilatkozott a Városligeti Színház visszaépítéséről az Ötvenhatosok terére, hogy a Liget Budapest projekt megvalósításának kereteit meghatározó Városligeti Építési Szabályzatot a főváros vezetése úgy módosítaná, hogy ne valósulhassanak meg azok a beruházások, amelyeknek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött meg. A műsorban elhangzott, hogy a Magyar Teátrumi Társaság arra kéri nyílt levélben Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését a Fővárosi Önkormányzat.

Ide kapcsolódik:
Hogyan tovább Karinthy Színház?

Az MTT nyílt levelében felidézik, hogy a Városligetben már 1879 óta állt egy fából ácsolt színkör, amelyet a 1909-ben építettek át kőszínházzá, a 20. század elejének neves építészpárosa, Vágó József és Vágó László tervei alapján. Az épületet 1951-ben bontották le, amikor a Városliget széléből egy széles sávot kihasítva és lekövezve kialakították a tömegrendezvényeknek teret adó Felvonulási teret.

Ide kapcsolódik:
Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala - Videó

Vidnyánszky Attila kiemelte: fantasztikus az infrastrukturális háttere a magyar színjátszásnak, világviszonylatban is különleges adottságaink vannak, az elmúlt években komoly felújítások kezdődtek el és fejeződtek be vidéki és fővárosi színházaknál.

Budapesten egyetlen terület igényelne még fejlesztést: a gyerekszínház.

A városligeti színház az egyetlen olyan színház volt, amely direkt gyerekek számára épült meg. Az intézmény az eredeti tervek alapján épülne újjá, korszerű belső térkialakítással, 300 férőhellyel. „Összekapcsolva a ligettel, egyedülálló helyszín volna” – mondta, hozzátéve: fájdalmas és érthetetlen számukra, hogy miközben egyetlen fát sem kellene kivágni, mégis a zöldterületekre hivatkozva akadályoznák a beruházást. Mint mondta, hiszi azt, hogy ez a szakma általános véleménye, és bízik abban, hogy ez hatni fog.

Ide kapcsolódik:
Erkel Bánk bánja lesz az első előadások egyike, amit a hosszú csend után hallhatunk

Vidnyánszky Attila beszélt az MTT-nek a színházi élet újraindulásáról megfogalmazott ajánlásairól is. Mint mondta, elképzeléseik szerint szeptember közepétől indulhatna az új évad, komoly elmaradásaik vannak a nézők felé, az előadásokat pótolni kell. Mint fogalmazott, szeretnék hinni, hogy júliustól a szabadtéri színházak elindulhatnak, teljes értékű szezon kezdődhet. A közönség elhelyezéséről szólva elmondta: a külföldön is bevált technikák átvehetők, hajlandó a magyar szakma is ilyen intézkedéseket megvalósítani, de abban bízik, hogy erre már nem lesz szükség.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X