Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az érintettek szerint Európai Bizottság nem szán elég pénzt a kultúra helyreállítására

Az érintettek szerint Európai Bizottság nem szán elég pénzt a kultúra helyreállítására

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Európai Unió egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapot tervez létrehozni – német és francia tervezet alapján, a kötvénypiacról bevont forrásokból -, amelyből a koronavírus-járvány gazdasági hatásaitól leginkább sújtott tagállamokat és régiókat támogatná. A szakértők szerint azonban a kultúrára nem jut elég pénz.

Míg az Újgerenációs EU névre hallgató tervben kiemelten kezelik a digitális és a zöld átállást és az ahhoz szükséges beruházásokat, a terület képviselői szerint a kulturális szféra jelentős veszteséggel számolhat, hiszen csökkent az Erasmus+, a Kreatív Európa programok és az Európai Szolidaritási Testület rendelkezésére álló összeg.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Túl a karanténon – További összefogásra buzdítanak európai művészek

A nyilatkozatot aláírói közt van Sabine Verheyen (Európai Néppárt, Németország), az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke, Milan Zver (Európai Néppárt, Szlovénia), az Erasmus+ referense, Massimilano Smeriglio (Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Olaszország), a Kreatív Európa referense  és Michaela Šojdrová (Európai Néppárt, Csehország), az Európai Szolidaritási testület referense. Az aláírók támogatják az ambiciózus javaslatot, de az véleményük szerint ellentében áll az Európai Bizottság elnökének korábbi kijelentésével, azzal, hogy az eljövendő generációkat, a kultúrát és az oktatást fontosnak tartja. Hozzátették, hogy a kreatívipart a koronavírus-járvány jelentős mértékben sújtotta, ám a költségvetési előterjesztés ezt semmibe veszi.

Ide kapcsolódik:
Gazdátlanná válik az európai kultúra?

Bár az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által februárban beterjesztett, elfogadhatatlan alapnak tartott javaslathoz képest a jelenlegi számokban némi növekedés tapasztalható, de az aláírók jelzik, ez a 2018-ban elfogadott, a 2021 és 2027 közötti időszakra érvényes uniós költségvetéshez képest még mindig jóval alacsonyabb összeg, és felteszik a kérdést:

a Bizottság mióta hívja növekedésnek a csökkentést?

Sabine Verheyen még májusban arra kérte a Bizottságot, duplázza meg a Kreatív Európa keretösszegét, mert az OECD márciusi adatai – melyek szerint a pihenésre és a kultúrára költött összeg csak 10%-kal csökken – túlzottan optimisták. A nyilatkozat aláírói arra is felhívják a figyelmet, hogy a szervezet hamis várakozást keltett, Ursula Von der ugyanis 2019 júliusában az Erasmus+ diákcsereprogram büdzséjének megháromszorozását ígérte.

(Artnet, Culture Action Europe)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X