Papageno Radio
Intermezzo Csődvédelmet kér a Cirque du Soleil

Csődvédelmet kér a Cirque du Soleil

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Cirque du Soleil márciusban állította le előadásait a koronavírus-járvány miatt, és tagjainak 95 százalékát küldte kényszerszabadságra – olvasható az Index.hu-n. A tervek szerint idővel az elbocsátottakat, vagy azok egy részét újra alkalmazásba vennék.

A társulat adóssága jelenleg majdnem 1 milliárd dollár, emiatt közel 3500 embert bocsátottak el. Június 29-én kiderült, csődvédelmet kértek, valamint újrastrukturálnák az adósságállományukat. Ügyükben a napokban dönt a québeci fellebviteli bíróság.

A csődvédelem intézménye azt a célt szolgálja, hogy egy lejárt adósságaiért helytállni nem képes vállalkozást, likviditási gondokkal küzdő vállalkozást a hitelezők ne számoltathassanak fel azonnal. A fizetésképtelen vállalkozás tulajdonosai a csődeljárás keretében (csődöt jelentve) a Bíróság (a székhely szerint illetékes Törvényszék Gazdasági Kollégium Felszámolási csoportja) felügyelete mellett kap a vállalkozás a fennálló követelésekre automatikusan (tehát, ha a Bíróság elfogadja formailag és tartalmilag a csődkérelmét) 90 napos moratóriumot (ami nem vonatkozik a közműtartozásokra, amiket mindenképpen fizetni kell). Az első 45 napig van ideje az adós cégnek ún. egyezségi javaslat kidolgozására, amit amennyiben a hitelezők elfogadnak, akkor a vállalkozás visszaáll a korábbi, működő állapotába és folytatja tevékenységét. Amennyiben az egyezség 90 napon belül nem jön létre, úgy a hitelezők hozzájárulásával 180 napig az eljárás meghosszabbítható. (max 360 napig tovább). Amennyiben nem sikerül a hitelezőkkel egyezséget kötni az eljárást a Bíróság hivatalból átfordítja felszámolásba.

(Via Index, Wikipedia)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X