Papageno Radio
Intermezzo Egy spanyol zongoristának 8000 eurójába kerülhet az otthoni gyakorlás

Egy spanyol zongoristának 8000 eurójába kerülhet az otthoni gyakorlás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Májusban a spanyolországi Tomaresben a bíróság felszólított egy zongoraművészt, hogy hangszigeteltesse le a lakását, vagy fizesse be a 8000 eurós büntetést, melyet  az általa okozott csendháborítás miatt szabnak ki rá.

A házban lakók a zongorista védelmére keltek, senki sem élt panasszal a karantén idején hallott napi gyakorlásra hivatkozva, sőt, kifejezetten tetszett nekik a zongorázás. Egyetlen párt azonban zavart a zene a szomszédos épületben, ezért a zongoraművészt a bíróság fel is szólította, hogy csökkentse a lakásából hallható zajok szintjét, máskülönben nem kis összegű, 8000 eurós büntetést kell fizetnie. 20 napot kapott arra, hogy eldöntse, melyik megoldást választja, ha azonban ennyi idő alatt ezt nem teszi, a sértett mondhatja meg, hogy számára melyik változat a megfelelőbb.

A bíróság szerint nem csupán az okozott zajszinttel lehet probléma, mivel a halk, egyébként teljesen elviselhető hangok folyamatos ismétlődése is zavarhatja annyira a környezetet, hogy az tűrhetetlen kellemetlenséggé váljon.

Ez az eset újra megnyitja a lakóközösségek és azon koncertező művészek közti klasszikus vitát, akiknek a próbatermük egyben a saját otthonuk. Az együttélés feszültségei ezzel a problémával gyakran még tovább erősödnek, a karantén idején pedig ez a konfliktushelyet sok helyen még súlyosabbá vált.

Ide kapcsolódik:
A rendőrök szakították félbe egy zenészcsalád utcai karanténkoncertjét Londonban

(Via Slipped Disc)

Promóció

X
X