Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Elhunyt Szegvári Menyhért színész, rendező

Elhunyt Szegvári Menyhért színész, rendező

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza Színház örökös tagja 71 éves volt.

- hirdetés -

A színházban, a színházért élt. Azon nemzedékéhez tartozott, melynek tagjai izzó tekintettel, eksztázisban alkottak, személyiségük teljes képét a színház világával való tökéletes azonosulás alakította. Szegvári Menyhért olyan típusú ember volt, aki jóban-rosszban ezer százalékig volt benne mindenben. Teljes intenzitással, a legmagasabb hőfokon volt képes szeretni és gyűlölni.

- hirdetés -

1972-től a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozott színészként és rendezőként, majd 2 évet a József Attila Színházban töltött, ezt követően Egerbe került, és 1994-től a Gárdonyi Géza Színházban dolgozott elsősorban rendezőként. Pályafutása során 57 darabban szerepelt színészként és 107 előadást rendezett.

Igazi színházi mindenevő volt.

Repertoárján szerepelt a klasszikusoktól a modernig, a drámától a zenés darabokig minden. Rendezett többek között Shakespeare-t, Schillert, Brechtet, Beckettet, Mrożeket és Ionescut, Heltait, Márait, Spírót, Háy Jánost és Parti Nagyot. Játszott Calibant a Viharban, Fortinbrast a Hamletben, Bazarovot az Apák és fiúkban.

A magyar és nemzetközi színházi irodalom minden szegmensében otthonosan mozgott. Munkássága elismeréseként 1989-ben Jászai Mari-díjat kapott.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.