Papageno Radio
Intermezzo Elindul a valós párbeszéd a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében?

Elindul a valós párbeszéd a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az SZFE hallgatói az Innovációs és Technológiai Minisztériumban mintegy 70-80 perces találkozón egyeztettek az egyetem jövőjéről Palkovics László miniszterrel. A találkozón részt vett Vidnyánszky Attila is. A parlamenti szavazás időpontját és a modellváltás elindulásának dátumát a találkozó valószínűleg nem befolyásolja.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SZFE HÖK) 2020. június 19-én kelt nyílt levelében időpontot kért Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől. A minisztérium képviselői június 24-én 16 órakor találkoztak az egyetem delegációjával a minisztérium Szemere utcai épületében.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását illető bizonytalanság és transzparenciahiány hívta életre azt a június 21-i tüntetést, amelyről mi is beszámoltunk. A tüntetés szónokainak beszédeit itt foglaltuk össze.

Az üggyel és az intézménnyel kapcsolatos véleményét Schilling Árpád, Ascher Tamás és a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) több tagszínházának vezetője is kifejtette.

Az SZFE HÖK a modellváltással kapcsolatos egyeztetésre felhívó levelet több szakmai szervezetnek eljuttatta, ezért az eseményre az egyetem delegációja mellett a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Filmakadémia Egyesület és a Nemzeti Filmintézet is meghívást kaptak. A minisztériumi képviselők és a hallgatói képviselet kilenctagú delegációja mellett a találkozón jelen volt Vidnyánszky Attila és Bakos-Kiss Gábor (Magyar Teátrumi Társaság), Orbán Eszter (Magyar Színházi Társaság).

A találkozó előtt megkérdeztük Csernai Mihályt, az SZFE HÖK elnökét arról, mit szeretnének elérni a találkozón. „Kérdéseink és feltételeink vannak a keretrendszerre vonatkozólag” – szögezte le, olyan feltételek, amelyek biztosítják az egyetem autonómiáját, mivel a törvénytervezetben többek között nincs tisztázva, mi a szenátus és a kuratórium viszonya, a kuratóriumot milyen szempontok mentén állítják össze. „Sok a nyitott kérdés, ami találgatásra ad okot. Az a fő célunk, hogy ezeknek a találgatásoknak vessünk véget” – és hozzátette, alapvetően egy fórumot szeretnének biztosítani az egyeztetésekhez.

A zárt ajtók mögött lezajlott egyeztetés ideje alatt a Szemere utcában mintegy 50 jelenlegi és volt színművészeti egyetemista volt jelen.

A hallgatói képviselet küldöttei 17.19-kor hagyták el az Innovációs és Technikai Minisztérium épületét. Csernai Mihály a sajtónak tájékoztatásul elmondta, javaslatukat átadták a miniszternek, aki azt nem írta alá. Csernai szerint azonban

reménykeltő a gesztus, hogy Palkovics László nyitottnak mutatkozott az elindult párbeszédre, csakúgy, mint a szakmai szervezetek képviselői. A hallgatók kinyilvánították, elhatárolódnak a kultúrharcoktól., és bizakodnak abban, hogy a párbeszéd valós lesz.

Podlovics Laura, a SZFE HÖK tanulmányi és kommunikációs elnöke az ATV-nek elmondta, konkrétumokat tartalmazó választ nem kaptak a kérdéseikre, ezért a rövid bevezető után egy egyre indulatosabb beszélgetés alakult ki. Podlovics Laura hozzátette, volt értelme a találkozónak, mert legalább elindult a párbeszéd. A HÖK tagja arról is beszámolt, hogy a miniszter jelezte, az alábbiakban általunk is közölt pontokat nem fogadja el, a garancianyilatkozatot nem írja alá, mert az alaptörvény rögzíti az autonómiát, ezért a törvénytervezetekben azt nem szokás külön rögzíteni.

A hallgatói javaslat, amelyet a miniszter nem írt alá (a szöveget változtatás nélkül közöljük):


 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának garanciája


 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza az Egyetem modellváltásáról rendelkező törvénytervezetet.

A hallgatók a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, és megállapodnak Prof. Dr. Palkovics Lászlóval, hogy azt kizárólag a következő feltételek garantálása mellett terjesztik újra a parlament elé:

 

1. Rektor

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad.

A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

 

2. Alapítói jogok

Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”.

Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.

 

3. Szenátus

A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.

 

4. Alapítványi kuratórium

Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.

 

5. Finanszírozás

Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák.

Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja.

A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

 

Ezen dokumentum aláírásával Prof. dr. Palkovics László biztosítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, hogy a fenti kijelentéseket jogszabályi kereteken belül, illetve az elfogadásra kerülő törvényben garantálja.

 

Kelt: Budapest, 2020. június 24.

 

Professzor Doktor Palkovics László,

Innovációs és technológiai miniszter

Promóció

Stream és színház

X
X