Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Először online - Ma indul a Margó Irodalmi Fesztivál

Először online – Ma indul a Margó Irodalmi Fesztivál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Június 3-7. között 5 napon át, 50 programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket a Margó digitális felületein. A szervezők a főtámogató Bookline-nal, valamint a szerzőkkel és a kiadókkal együttműködésben, online valósítják meg az eseményt. A Margó Irodalmi Fesztiválon fellép többek között Grecsó Krisztián és Láng Zsolt, a Libri irodalmi díjak nyertesei, Bereményi Géza, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Zoltán Gábor, Fiala Borcsa, Háy János, Krusovszky Dénes, Ablonczy Balázs, Péntek Orsolya, az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva, Mécs Anna, Berta Ádám és Tompa Andrea.

- hirdetés -

Június 4-én lesz 100 éve annak, hogy aláírták az I. világháborút lezáró békeszerződést. A kerek évforduló alkalmából a Margó egy tematikus nappal is készül, melynek programjai különféle szempontok szerint járják körbe Trianon múltját és jelenét – miként élte meg ezt az időszakot az akkori társadalom, milyen lenyomatai vannak az irodalomban, milyen forgatókönyvek mentén alakulhatott volna még Magyarország sorsa.

Bereményi Géza – fotó: Valuska Gábor

A fesztivál emléknapjának vendége lesz többek közt Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész, bemutatkozik Kötter Tamás II. világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia.

Ide kapcsolódik:
Láng Zsolt és Grecsó Krisztián kapta a 2020-as Libri-díjakat

A legfrissebb hazai könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is jelentkezik a Margó Extra beszélgetés-sorozat, melyben művészeket, közéleti személyiségeket szólítanak meg az olvasáshoz fűződő viszonyuk kapcsán. Délutánonként Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál mesél arról, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A Margó Extra speciális különkiadásában pedig a Grecsó fivérekkel beszélget Ott Anna, akiknek ősszel mutatkozik be a Várkert Bazárban Többet magunkról című közös produkciójuk.

Szentesi Éva – fotó: Máté Péter

Az irodalmi beszélgetéseken kívül kiállításokra, színházba is invitálnak a szervezők. Egy rendhagyó tárlatvezetés keretében be lehet járni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását, vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát.

Az első nap részletes programja:

sze03jún14:0020:40Csak ma!Ajánljuk!Margó ONLINE - 1. napHáy János, Csáth Géza, Kálmán Gábor, Orvos-Tóth Noémi, Szentesi Éva, Can Togay János, Spiró György14:00 - 20:40 Műfaj:beszélgetés,irodalom,múzeum, kiállításTulajdonságok:élő,ingyenes címkékmargó fesztivál 2020

A Trianon emléknapra a Fortepan állított össze egy gyűjteményt korabeli fényképekből válogatva, estére pedig a Katona József Színház színészei készülnek egy irodalmi műsorral. A fesztivál zárónapjának estéjén, június 7-én a Trip Hajó Karanténszínháza tart ősbemutatót: Tóth Krisztina egyfelvonásos felolvasószínházi előadásával ér véget a fesztivál.

Gyerekprogramok a Margón

Hétvégén a gyerekekre is gondoltak a szervezők, szombaton a Szívünk rajta program keretében környezettudatosságra nevelő versekkel ismerkedhetnek meg a legkisebbek és a Dödölle című könyv meséit hallgatva Kis-Várday Júlia két kuktájával együtt főzhetnek. Vasárnap délelőtt pedig Gryllus Vilmos koncertjéhez csatlakozhatnak a kicsik. A Bookline Szívünk rajta kezdeményezésének célja megkönnyíteni a szülők könyv választását, hogy gyerekeiknek az életkorukhoz és érdeklődésükhöz legmegfelelőbb címeket válasszák.

Fehér Boldizsár -fotó: Valuska Gábor

Gyerekekhez kapcsolódó program, ha nem is nekik szól Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van című, a Bookline gondozásában megjelent könyve az örökbefogadásról. A kötetben található  személyes élettörténetek abban segítenek, hogy túllépve az előítéletek, félelmek vagy akár romantikus elképzelések világán, érthetőbb legyen az örökbefogadás világa.

Margó-díj 2020

A fesztivál szervezői idén hatodik alkalommal keresik az év legjobb első prózakötetét: a Margó-díjra június 30-ig lehet nevezni. A korábbi díjazottak közül Mécs Anna Kapcsolati hiba című második novellás kötetét mutatja be június 7-én, a tavalyi nyertes, Fehér Boldizsár pedig a nyertes művével, A vak majommal érkezik a fesztiválra. A Margó-díj célja megmutatni a legerősebb pályakezdőket, a nyertes a díjjal 500 ezer forintot, a Bookline 15 millió forint értékű médiatámogatását, valamint próbafordítást is kap.

A részletes napi program a fesztivál honlapján, az élő közvetítések pedig a Papageno eseménynaptárában érhetők el.

Dedikálás – a rendkívüli helyzetben is!

A fesztivál ideje alatt rendkívüli kedvezménnyel szerezhetik be a látogatók a nyári olvasnivalókat és a közkedvelt dedikálás sem marad el. Több mint 10 szerző könyvét dedikált változatban is meg lehet majd venni, eseményenként 20-20 példányban. Sorban állás helyett ezúttal csak gyorsnak kell lenni.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X