Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Eva María Duartét senki nem ismerte, Evita világsztár lett

Eva María Duartét senki nem ismerte, Evita világsztár lett

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1952. július 26-án hunyt el Eva Perón, Juan Domingo Perón argentin államelnök második felesége, Argentína alelnöke. Evitaként ismerték és rajongták, halálakor egy ország borult gyászba. Alakja közel 70 év múltán sem halványul, köszönhetően Andrew Lloyd Webber és Tim Rice 1978. június 21-én bemutatott musicaljének.

Eva Perón tündérmeseszerű felemelkedése, politikai szerepvállalása, karizmatikus személyisége igencsak ellentmondásos megítélés alá esett: voltak, akik szinte istennőként tekintettek rá, mások csak a színésznőcskéből felkapaszkodott parvenüt, az erkölcstelen karrieristát látták benne. Bizarr, de míg haldoklott, férje egy szakembert hívott Moszkvából, aki a bebalzsamozásra várt, a fájdalmakkal küzdő nőnek pedig nem adtak gyógyszert, nehogy az majd hatással legyen a megőrizni, üvegkoporsóban közszemlére tenni és az országon körbeutaztatni kívánt holttestre. Építettek neki síremléket, a koporsót azonban ellopták és Buenos Airesben, katonai kaszárnyában, mozivászon mögött, majd egy titkosszolga magánházában rejtegették, végül Milánóban temették el, ahonnan már 1971-ben az argentin kormány Spanyolországba vitette. 3 évvel később került vissza a holttest szülőföldjére, ahol viszont nem készült el a tervezett mauzóleum, ezért először az elnöki rezidencia telkén, majd a család kérésére a recoletai temetőben helyzeték örök nyugalomra.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Musical készül Andrew Lloyd Webber életéből

Ideális drámai hősnő, gondolhatta Andrew Lloyd Webber és Tim Rice, amikor alapanyagot kerestek következő darabjukhoz. A dramaturgiai mellett üzleti érzékük sem hagyta őket cserben, hiszen ugyanúgy tettek, mint a Jézus Krisztus Szupersztárnál, a lemez jóval hamarabb megjelent, mint ahogy Londonban bemutatták volna a darabot, így aztán bőven a premier előtt szólhatott a rádiókból a címszereplő nagy dala, a Don’t Cry For Me, Argentina.

A darab egy Buenos Aires-i moziban kezdődik, ahol a filmvetítés abbamarad, és bejelentik Evita halálhírét. Egyetlen ember nincs megrendülve: Che (a Guevara név nélkül, de az ősbemutatón rá hasonlítóra öltöztetve, sminkelve), aki a forradalmár, aki az események kommentátora, tiszta és naiv világmegváltó hitével az asszony ellenpontja. Látjuk, hogyan indul Eva Duarte, hogyan lesz belőle Eva Perón és Evita. Bár túl sok akció nincs a darabban, a látványos tablók mellett Evita és Che összecsapásaival a szerzők megpróbálták a mítoszt a maga ellentmondásosságában ábrázolni.

A musical magyarországi bemutatóját 1980. augusztus 14-én tartották, a Rock Színház produkciójaként, Kováts Krisztával, Szakácsi Sándorral, Harmath Alberttel a főszerepekben. 1996-ban Alan Parker forgatott filmet Budapesten, a címszerepet Madonna alakította, Che Antonio Banderas, Perón elnök pedig Jonathan Pryce volt.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X