Papageno Radio
Intermezzo Félmilliárd forinttal támogatja az állam a székesfehérvári Vörösmarty Színházat

Félmilliárd forinttal támogatja az állam a székesfehérvári Vörösmarty Színházat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Éves szinten 485 millió forinttal támogatja az állam 2024-ig a székesfehérvári Vörösmarty Színházat – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára június 18-án az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Fülöp Péter hangsúlyozta: az önkormányzat és a kormány olyan megállapodást kötött, amely 2024-ig biztosítja a stabil és kiegyensúlyozott működés feltételeit a Vörösmarty Színház számára.

Székesfehérvár jó partnere a kulturális kormányzatnak, a város áldoz a kultúrára, fontosnak tartja kulturális értékeink megőrzését, és az elmúlt években is jelentős forrásokat fordított a színház működtetésére – emelte ki.

Hozzátette: az állami támogatás közös működtetést jelent, nem kíván az állam beleszólni művészeti kérdésekbe. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere leszögezte: nem államosítás történik, a Vörösmarty Színház továbbra is a városi önkormányzat intézménye. Úgy fogalmazott: közös felelősségvállalásról van szó az állam és az önkormányzat részéről.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat az állami támogatással megegyező összeget biztosít minden évben a színház számára. Kitért rá, a támogatásban szerepel egy hatvanmillió forintos bérfejlesztés, ami a koronavírus-járvány okozta elmaradt előadások miatt most még nagyobb jelentőséggel bír. Hozzátette: a bérfejlesztés nemcsak a művészeket, hanem a színházi szakembereket is érinti. Emellett szintén része ennek az összegnek a balettszínház 23 millió forintos támogatása, ami művészeti együttműködésben valósul meg – közölte Cser-Palkovics András.

A polgármester köszönetét fejezte ki a Vörösmarty Színház társulatának a koronavírus-járvány idején tanúsított munkájáért. Az intézmény dolgozói maszkokat varrtak és a Művészkaravánnal házhoz vitték a kultúrát – mondta.

Szikora János színházigazgató hangsúlyozta: az együttműködési megállapodás hosszú évekre stabil körülményeket biztosít a társulatnak. Ilyen mértékű, ilyen hosszú időszakra szóló állami támogatásra még soha nem volt példa – jegyezte meg.

Kiemelte: a kulturális ágazat dolgozóinak bérrendezése évtizedek óta megoldatlan problémát jelent, a bérfejlesztés nemcsak a színészek, hanem a 102 fős társulat minden tagja számára jobb körülményeket biztosít.

Hozzátette: a támogatást „kultúrára éhes” közönség is kapja, hiszen arra kap általa a színház lehetőséget, hogy minél tartalmasabb, színvonalasabb és sokszínűbb műsort gyártson. Úgy fogalmazott: a támogatás egyfajta „kulturális rezsicsökkentés”, mert a biztos, stabil gazdálkodási körülmények azt is jelentik, hogy bevételi oldalon nem kényszerülnek arra, hogy a közönségen „hajtsák be” a működéshez szükséges összeget.

Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a társulat tagjainak az elmúlt évek munkájáért, mellyel a Vörösmarty Színházat „feltették a térképre” és az mára jelentős helyet foglal el Magyarország színházi életében. Hangsúlyozta: az új finanszírozási formában a művészet szabadsága megmarad.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X