Papageno Radio
Intermezzo Hamar Zsolt távozhat a Nemzeti Filharmonikusok éléről?

Hamar Zsolt távozhat a Nemzeti Filharmonikusok éléről?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A múlt héten tartott szavazáson a muzsikusok döntő többsége nem támogatta a zeneigazgatót – a folytatásról csütörtökön döntenek.

A zenekar tagjai még tavaly szeptemberben döntöttek arról, hogy ezentúl háromévente belső szavazáson méri meg a mindenkori zeneigazgató támogatottságát. A szavazást eredetileg március közepére tervezték, de a vírushelyzet miatt csak június közepén került rá sor. Az eredmény: a 93 fős együttesből 80 muzsikus nemmel szavazott, mindössze tízen álltak Hamar Zsolt mellé, három fő tartózkodott.

Jogilag a zenekar szavazása belső ügy, nem kötelezi az együttes vezetését semmire, ugyanakkor információink szerint a szavazás nyomán a vezetőség egyeztetéseket kezdett a fő-zeneigazgatóval a következő évadot érintő változásokról.

A zenekar vezetése megkeresésünkre megerősítette a szavazás tényét, a hírt ugyanakkor – érthető módon – nem kívánják kommentálni mindaddig, amíg döntésre nem jutnak a kialakult helyzetben.

A Liszt-díjas Hamar Zsolt már 1997-től első állandó karmesterként dolgozott a Nemzeti Filharmonikusokkal, majd – Kocsis Zoltán halálát követően – 2017 márciusában zeneigazgatónak nevezték ki. Dirigensi és zeneigazgatói feladatai mellett az utóbbi időben egyre hangsúlyosabb szerepet kap az életében a zeneszerzés is.

Promóció

Stream és színház

X
X