Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kanadai költőnő nyerte el az Asztúria hercegnője-díj irodalmi kitüntetését

Kanadai költőnő nyerte el az Asztúria hercegnője-díj irodalmi kitüntetését

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Anne Carson kanadai költő, esszéíró nyerte el ebben az évben a spanyol Nobel-díjnak nevezett Asztúria hercegnője-díj irodalmi kategóriájának kitüntetését – hozta nyilvánosságra döntését a zsűri június 18-án Oviedóban.

A közzétett indoklás szerint írásműveinek intellektuális intenzitása és hitelessége a jelenkor legkimagaslóbb szerzői közé emelik a torontói születésű, idén 70 éves klasszika-filológust. A méltatásban kiemelték az antik irodalom tanulmányozásán keresztül létrehozott újító munkásságát, sajátos világát, amelyben „kollázst” teremtve lépi át a műfaji határokat a költészet, a tudományos értekezés, az esszé és a dráma között.

Nemzetközi szinten 1998-ban megjelent és bestsellerré vált verses regénye, a Vörös önéletrajza tette ismerté, amely magyarul is olvasható.

- hirdetés -

Anne Carson a kilencedik nő, akinek irodalmi életművét Asztúria hercegnője-díjjal ismerik el. Tavaly Siri Hustvedt amerikai, egy évvel korábban pedig Fred Vargas francia írónő kapta meg a kitüntetést. A díjat 40. alkalommal adják át ünnepélyes keretek között októberben Oviedóban, az esemény házigazdája a spanyol királyi család. A nyolc kategória kitüntetettjei a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (17 millió forintos) pénzjutalmat vehetnek át.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X