Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Meghalt Carlos Ruiz Zafón, Cervantes után a második legolvasottabb spanyol író

Meghalt Carlos Ruiz Zafón, Cervantes után a második legolvasottabb spanyol író

Életének 55. évében, két és fél éve tartó betegség után elhunyt Carlos Ruiz Zafón, napjaink nemzetközi irodalmának egyik legelismertebb szerzője. A szél árnyékának íróját Cervantes után a második legolvasottabb spanyol szerzőnek tartották.

- hirdetés -

1964-ben, Barcelonában született. A Gaudí által tervezett Sagrada Família árnyékában nőtt fel. A sarriái jezsuita iskolába járt: az intézménynek egy, vörös téglából épült, tornyokkal és titkos járatokkal ellátott gótikus kastély adott helyet, amely az író vallomása alapján jelentősen felkorbácsolta a fantáziáját, és arra ösztönözte, hogy rejtélyes történetek írjon, amelyekkel már 10 évesen osztálytársait szórakoztatta. Zafón 1994-ben Los Angelesbe költözött, de továbbra is írt spanyolországi lapoknak. Első és legsikeresebb, felnőtteknek szóló regényét 37 évesen írta.

Műveit több mint ötven nyelvre fordították le. Legismertebb könyve A szél árnyéka. Megjelenésekor a The Sunday Times ezt írta: „Az a ritka regény, amelynek egyszerre briliáns a története, és nagyszerűen van megírva”; a The New York Times még tovább ment: „García Márquez, Umberto Eco és Jorge Luis Borges találkozása egy újszerű és elsöprő varázslatban”.

- hirdetés -

2014-ben a Penguin Classics kiválasztotta a világirodalom történetének huszonhat klasszikusát (az angol ábécé mindegyik betűjéhez egyet-egyet), és a Z-t A szél árnyékának ítélte. Carlos Ruiz Zafón így Charles Dickens, Jane Austen, Marcel Proust és James Joyce társaságába került – emeli ki a szerző magyarországi kiadója, az Európa Kiadó a közleményében.

A történetet Zafón aztán tetralógiává bővítette, így született meg az Elfeledett Könyvek Temetője-sorozat. Magyarul megjelent művei ezen kívül: a Marina és A Köd Hercege.

Zafón nem pusztán kiemelkedő író, hanem tehetséges zenész is volt. Korábban zenészként is dolgozott, többek között tv-sorozatok filmzenéinek komponálásával foglalkozott. Az utóbbi években csupán a maga és barátai szórakoztatására szerzett zenét; közülük néhány, amelyet két könyvéhez, a Szél árnyékához és az Angyali játszmához írt – hogy az olvasók még jobban átélhessék a regények misztikus világát -, meghallgathatók a szerző honlapján.

55 éves korában Los Angelesben, rákos megbetegedésben hunyt el.

(Via HVG, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.