Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Meghirdette jubileumi évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

Meghirdette jubileumi évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar bízva abban, hogy az élet lassan visszabillen a rendes kerékvágásba, június 15-étől megkezdi a 2020-2021-es évad bérleteinek online újítását.

Nyiss ablakot a zenének

- hirdetés -

A Nyiss ablakot a zenének kezdeményezést március 30-án indította útnak a zenekar. Az akció keretében két professzionális hangeszközökkel felszerelt autó járta Budapest utcáit, majd hamarosan átlépték a főváros határait.

- hirdetés -

A zenekar autói, az ország közel 100 településén jártak, meglátogattak több mint 20 idősotthont, zenéltek kórházak, iskolák előtt, adtak szerenádot végzősök tanárainak, így igyekezve segíteni és néhány boldog percet szerezni azoknak, akik a vírushelyzet miatt otthonaikba kényszerültek.

Ide kapcsolódik:
Zenélő autókkal járják a várost a MÁV Szimfonikusok művészei

Májusban a Hyundai kezdeményezésére a zene mellé 200 kg gyümölcsöt is vittek a László Kórház dolgozóinak. Az egészségügyi intézménybe elkísérte az autókat Roby Lakatos világhírű hegedűművész is, aki a covid részleg előtt élőben játszott. Az autókat a zenekar művészei vezették.

A most, május végével lezárult akció sikerét bizonyítja, hogy a nemzetközi sajtó is felfigyelt rá. Hírt adott róla a The Guardian, valamint a Reuters hírügynökség videó riportot forgatott az Olajág Idősek Otthonában tett látogatásról.

Makszim Vengerov és Takács-Nagy Gábor is az új évadban

A 2020-2021-es évadban kilenc bérletsorozatot mutat be a MÁV Szimfonikus Zenekar a Müpában, a Zeneakadémián, az Olasz Kultúrintézetben, a Festetics Palotában, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumban. Emellett számos hazai és külföldi bérleten kívüli előadást terveznek, valamint folytatódnak a nagy sikerű családi koncertek is. Második szezonját kezdi a zenekarral Daniel Boico vezető karmester és művészeti vezető.

Ide kapcsolódik:
Daniel Boico: „Készen állok, hogy megbecsültebbé tegyük a MÁV Szimfonikusokat”

Őt hét alkalommal láthatják a zenekar élén a szezonban, mellette Takács-Nagy Gábor, volt művészeti vezető, Kesselyák Gergely, valamint Csaba Péter állandó vendégkarmester is több alkalommal dirigálja majd az együttest. Ebben az ünnepi évadban eljön több volt vezető karmester, így dirigálja majd az együttest többek között Gál Tamás és Kollár Imre is.

A 2020-as év az ünnep éve, hiszen a zenekart 1945-ben alapította Varga László, a MÁV akkori vezérigazgatója, akinek meggyőződése volt, hogy a klasszikus zene segít a háború által megtépázott lelkek gyógyításában. Az elmúlt nehéz időszakban a zenekar művészei gyakorlással, felkészüléssel töltötték az időt és minden lehetőséget kihasználtak, hogy 2021-ben találkozhassanak a közönséggel. Az időszak alatt elmaradt előadásokat fájó szívvel engedték el, de például Beethoven Missa Solemnisét, a Szőke Tibor Mesterbérlet első előadásaként viszik színpadra 2021 januárjában. Beethoven e keveset játszott művét Kovács János vezényli majd. Makszim Vengerov és Takács-Nagy Gábor nevei egyenként is garanciát adnak a felejthetetlen estére, de ebben a kiemelt évadban ők ketten együtt láthatók majd a mesterbérlet februári előadásában. A sztárok sora azonban ezzel nem ér véget. Május 25-én, Bartók Béla születésének 140. évfordulójára rendezett ünnepi gálakoncerten a világhírű hegedű- és brácsaművész, Pinchas Zukerman lesz a vendég. Az ő ötlete az a különleges „születésnapi ajándék”, hogy a hangverseny elején kiváló gordonkaművész felesége, Amanda Forsyth közreműködésével előadják Kodály Zoltán Duóját hegedűre és csellóra. A hangversenyt Takács-Nagy Gábor vezényli majd.

Ide kapcsolódik:
Makszim Vengerov: „Azért kezdtem vezényelni, hogy jobb szólista váljon belőlem”

A Szőke Tibor bérletben, 2021 tavaszán találkozhat majd a MÁV Szimfonikusok közönsége Bogányi Gergely zongoraművésszel is a Müpában. A Zeneakadémiai hangversenyek látogatói ebben az évadban is a legjobb és legváltozatosabb művészek tolmácsolásában hallgathatják a klasszikus koncerteket. Eljön például Ránki Dezső zongoraművész és Szabadi Vilmos hegedűművész is, a külföldiek közül Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész és Gustav Rivinius gordonkaművész, de színpadra lép például a Festetics bérlet szezonvégi előadásában a tizenkét éves Kelemen Gáspár, aki szülei hagyományát követve az egyik legtehetségesebb fiatal hegedűművész hazánkban.

A hazai és külföldi sztárokkal tűzdelt következő évad bérleteinek megváltására természetesen az eddigi bérletesek előnyt élveznek. Ők már június 15-től online újíthatják meg bérleteiket a zenekar weboldalán keresztül. A személyes újításra és új bérletek vásárlására augusztus végén lesz lehetőség. Ennek részleteiről a zenekar később ad tájékoztatást.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X