Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Megtalálták London első színházát

Megtalálták London első színházát

A Red Lion, azaz a Vörös Oroszlán, a korabeli színházépületek prototípusa, 1567 körül épült Kelet-Londonban, és főképp utazó társulatok léptek fel benne. 

- hirdetés -

A régészek évek óta keresték a színház helyét, a Whitechapel városrészben végzett feltárások azonban egyre biztosabbá teszik, hogy

megtalálták a város első, kifejezetten színháznak szánt épületét, aminek a mintájára a kor teátrumait építették.

- hirdetés -

Addig többnyire fogadók udvarán tartották a színházi előadásokat. A Vörös Oroszlánt John Brayne tervezte, egy korabeli vállalkozó és kereskedő, csakúgy, mint a Theatre, azaz Színház nevű színházat, amit a későbbi jelentős színész, Richard Burbage apjával, Jamesszel együtt jegyzett. Abban a shoreditchi épületben találtak állandó otthonra a kor társulatai, és 1590-től ott játszották Shakespeare darabjait is. A Theatre tégláiból és gerendáiból épült a Temze partján a Globe.

Ide kapcsolódik:
A nap, amikor a világ egyik leghíresebb színháza leégett

A Vörös Oroszlán másfél méter magas, 12,2 méterszer 9,1 méter nagy színpadát fából ácsolt erkély vette körbe, innen nézhette a közönség az előadásokat.

A színház egy fogadóhoz tartozott,

a régészek megtalálták a sörpincét, a leletek között poharak, kupák is vannak. Keveset tudunk arról, milyen darabokat játszottak itt, egy Sámson című, ismeretlen szerzőjű dráma töredékén kívül más nem áll a rendelkezésünkre. Az angliai műemlékekkel foglalkozó intézmény, a Historic England vezetője szerint a Vörös Oroszlán mellett a nemrég feltárt Theatre és Curtain (Függöny), illetve a tavaly megtalált Boar’s Head (Vaddisznófej) nevű teátrum és fogadó jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a színháztörténetnek ezt a fejezetét, az angol színház kezdeteit még mélyebben megértsük.

(The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.