Papageno Radio
Intermezzo Michael Tilson Thomas 25 év után hagyja ott a San Franciscó-i Szimfonikusokat

Michael Tilson Thomas 25 év után hagyja ott a San Franciscó-i Szimfonikusokat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A karmester még három évvel ezelőtt jelentette be, hogy 2020 júniusában, betöltve 75. születésnapját nem folytatja tovább zeneigazgatói munkáját a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarnál.

A negyedszázados Tilson Thomas-korszak alapvető mértékben határozta meg a kaliforniai együttes életét. 1974-ben egy Mahler-szimfóniával debütált, egy évvel később pedig már elfoglalta a zeneigazgatói pozíciót. A karmester pályafutása során mindössze három zenekarnál vállalt zeneigazgatói állást. San Francisco mellett Buffalóban, valamint a Londoni Szimfonikusoknál. Nevéhez fűződik a fiatalokból álló New World Symphony együttesének megalapítása.

„Minden előadást nagyon komolyan veszek. Nem tudhatom, ki van jelen, ki szívja magába a zenét, és mi lesz a hallott zene, az élmény sorsa az elétében ”– mondta egykor a magyar felirattal is nézhető TED-előadásában.

 

Az amerikai karmester a közönségnek él, hiszen a pódiumon kívül több fórumon, tévéműsorban, ismeretterjesztő sorozatban is megszólította már a zenehallgatók tömegeit, akárcsak egykori mentora, Leonard Bernstein.

Nagyapja, az Ukrajnából érkezett Boris Tomashefsky a manhattani jiddis színház ünnepelt sztárjai közé tartozott a 20. század első évtizedeiben, apja a Broadway világában dolgozott ügyelőként, ő maga csodagyerekként tűnt fel.

Vérében volt az előadó-művészet, de nemcsak hangokkal, hanem szavakkal is közvetlen stílusban szól hallgatóságához. Egyszer New Yorkban hazafelé menet baseballozó fiatalokra lett figyelmes, akik közül az ütő játékos a Kis éji zene híres főtémáját üvöltve ünnepelte saját sikeres megmozdulását.

„Mint látják, a klasszikus zene töretlen, élő hagyomány, több ezer éves múlttal, amelynek – akár tudunk róla, akár nem – mi is részesei vagyunk!” – vallja a San Franciscó-i Szimfonikusoktól 2020-ban, huszonöt év után megváló Michael Tilson Thomas.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X