Papageno Radio
Intermezzo Nem nyit ki ősszel a Párizsi Opera

Nem nyit ki ősszel a Párizsi Opera

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az év eleji sztrájkok, majd a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartó Párizsi Operaház ősszel sem nyit meg felújítási munkálatok miatt – jelentette be a francia kulturális minisztérium.

A közlemény szerint az eredetileg 2021 nyarára tervezett munkálatokat előrehozzák, és ezért a Garnier Operában decemberig, a Bastille Operában pedig november 24-ig nem lesznek előadások.

Decemberben és januárban a dolgozóknak a kormány által tervezett nyugdíjreform elleni sztrájkjai miatt maradtak el sorozatosan az előadások, majd a koronavírus-járvány miatt március közepén ismét bezárt mindkét operaház, és azóta sem nyitotta meg kapuit.

Alexander Neef a tervezettnél fél évvel előbb, már decemberben átveszi a Párizsi Operaház irányítását Stephane Lissner jelenlegi igazgatótól. Radikális változásokat jelenthet a 350 éves intézményben, hogy a kulturális miniszter már ősztől azt kéri az új igazgatótól, vizsgálja felül az operaház gazdasági, szociális és szervezési modelljét annak érdekében, hogy a rentábilis működtetés feltételeit szavatolni lehessen.

Ide kapcsolódik:
Ideiglenes múzeum épül az Eiffel-torony mellett a Grand Palais felújítása miatt

A nápolyi San Carlo színház élére kinevezett Stephane Lissner a Le Monde című napilapban csütörtökön megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy: a 40 millió eurós adóssággal küzdő Párizsi Operaház térdre kényszerült, és gazdasági helyzete azonnali drasztikus döntések meghozatalát követeli, amelyeknek jelentős szociális következményei lesznek.

Ide kapcsolódik:
8 érdekesség a Palais Garnier-ről, Párizs operapalotájáról

(Via MTI)

Promóció

X
X