Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nemzetközi összefogás a Zene Ünnepén - A Rádiózenekar képviseli hazánkat - Videó

Nemzetközi összefogás a Zene Ünnepén – A Rádiózenekar képviseli hazánkat – Videó

A Zene Ünnepe alkalmából 25 európai zenekar 188 művészének részvételével készített másfél perces videót az EBU, az Európai Műsorsugárzók Uniója. Az együttműködésben Magyarországot a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara képviselte, melynek 11 művésze muzsikált együtt zenésztársaival Marc-Antoine Charpentier Te Deum című, az Eurovízió szignáljaként is ismert művében.

- hirdetés -

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU – European Broadcasting Union) összefogásában különleges felvétel készült Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művéből: 25 európai zenekar 188 művésze az online térben, közösen játssza el az Eurovízió szignáljaként is ismert és kedvelt, híres barokk művet. Magyarországot, és a magyar közmédiát a felvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara képviseli.

- hirdetés -

Az EBU által közzétett adatok szerint Európában jelenleg 349 zenei közszolgálati csatorna működik, ebből 147 a rádiócsatornák száma és 202 az internet alapú, stream szolgáltató csatorna. Ezek az adók együttesen évente több, mint 1 millió órányi zenét szolgáltatnak, melynek fele pop/rock, a negyede klasszikus és a negyed speciális műfajú zene. A közmédia Európa 32 országban 127 zenei együttest tart fenn – ebből 56 a zenekar és 47 a kórusok száma.

Az EBU Keep Media Good kampánya a virtuális térben kapcsolta össze Európa 25 zenekarát. A több hét munkájával elkészített, másfél perces videót büszkén teszik közzé szerte Európában a résztvevő zenekarok és médiaszolgáltatók a mai napon, mely a Zene Ünnepe – Fête de la Musique vagy World Music Day.

Ide kapcsolódik:
Online fesztivált rendez a legnagyobb nemzetközi ifjúsági zenei szervezet

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék.  Ma már a Zene Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én. A Zene Ünnepe általában olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazz-zenészek, népdalénekesek, DJ-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon. Ebben az évben, a sajátos helyzet miatt az EBU a virtuális térben összekapcsolt zenésztársakkal tiszteleg a Zene közösségteremtő és –összetartó ereje előtt.

Az elkészült videó 42. másodpercénél látható a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara:

Művészek: Fenyvesi Andrea (hegedűművész), Soós Levente (oboaművész), Fervágner Csaba (nagybőgőművész), Kovács Péter (hegedűművész), Csonka Balázs (hegedűművész), Varga Fruzsina (fuvolaművész), Drahos Rebeka (fuvolaművész), Fejérvári János (brácsaművész), Jankó Attila (fagottművész), Cs. Nagy Tamás (brácsaművész), Bíró Zoltán (nagybőgőművész).

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.