Papageno Radio
Intermezzo Sírrablók kezére juthatott Shakespeare koponyája is

Sírrablók kezére juthatott Shakespeare koponyája is

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Shakespeare életére vonatkozó adatok még mindig elég hiányosnak tűnnek, így a kutatóknak a mai napig ad feladatot a világ egyik legnevesebb drámaírójának megismerése és megismertetése. A Shakespeare lakó- és nyughelyén végzett legújabb régészeti és életmódkutatások eredményeiről ír legfrissebb számában a BBC History, melyől a 24.hu számolt be.

Az utóbbi években több olyan kutatás is indult, amelyek segítik Shakespeare életének feltérképezését. A legmodernebb technológiát alkalmazó régészeti kutatások egyrészt az író lakóhelyén, Stratford-upon-Avon városában zajlanak, másrészt a Szentháromság-templomban ugyanitt, ahol a költőt nyugalomra helyezték.

Ide kapcsolódik:
Itt állhatott Shakespeare egykori londoni lakása

Habár Shakespeare írott munkáin kívül nem sok tárgyi emlékből indulhatnak ki a kutatók, a helyszínen archeológiai kutatást végző Staffordshire-i Egyetem Régészeti Intézetének tanára elmondta, az újabb bizonyítékok fényében még többet tudhatunk meg Shakespeare érdeklődési köréről, viselkedéséről, életszemléletéről, motivációiról.

A fellelt tárgyak háromdimenziós lenyomatát egy frissen megnyílt online kiállítás keretében mutatják be a tudósok.

A kutatók elindítottak egy úgynevezett roncsolásmentes vizsgálatot is Shakespeare nyughelyén: „a felszín megbolygatása nélkül az alatta fekvő tárgyakat, repedéseket, üregeket kimutató módszerre több okból volt szükség, az egyik ezek közül a sírral kapcsolatos feltevésekben, legendákban, elméletekben keresendő.” Kiderült, hogy Shakespeare-t és feleségét, Anne Hathaway-t egymástól külön-külön, csak halotti lepelbe burkolva, koporsó nélkül temették el – írja a 24.hu. Ráadásul arra is fény derült, hogy a sír nem maradt érintetlen, valószínűleg megbontották, és Shakespeare koponyáját is ellopták. Ez valójában nem újdonság, hiszen már 1879-ben is publikálák a hírt, miszerint 1794-ben trófeakeresők áldozata lett a sír, amelyen egyébként egy verses felirat átkot szór arra, aki megzavarná az ott fekvő nyugalmát. A kutatás természetesen még mindig tartogathat újabb felfedezéseket.

Ide kapcsolódik:
Így rabolták el Haydn koponyáját egy orvosi kísérlet számára

(Via 24.hu)

Promóció

X
X