Papageno Radio
Folk Ünnepi megemlékezést tartanak Lajtha László népzenekutató tiszteletére

Ünnepi megemlékezést tartanak Lajtha László népzenekutató tiszteletére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Lajtha László, Kossuth-díjas magyar népzenegyűjtő, zeneszerző és zenepedagógus tiszteletére tartanak ünnepi megemlékezést és koszorúzást június 30-án 17 órakor Budapesten.

Az ünnepség a zeneszerző emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik a budapesti Váci utca 79. számú ház előtt. A zeneszerző 1923-ban költözött ide családjával és egészen 1963-ban bekövetkezett haláláig ez volt az otthona. Itt alkotta meg művei nagy részét, és itt nevelte fel két nemzetközi hírű tudóssá lett fiát is.

Ide kapcsolódik:
„A minden szabálynál erősebb követelmény: a belső rend” - Lajtha László élete

Az emléktáblánál beszédet mond Árendás Péter a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívumának tárvezetője, majd aTükrös zenekar vezetésével, közös zenés sétával indulnak Lajtha László Károlyi-kerti szobrához. Itt Pálóczy Krisztina a Néprajzi Múzeum Népzenei Gyűjteményének munkatársa, Lajtha-díjas muzeológus emlékezik meg a zeneszerzőről.


Ide kapcsolódik:
Felavatták Lajtha László szobrát a Zenetudományi Intézetben

Lajtha Lászlót a népzene, és általában a népi hagyományok iránti szenvedélyes szeretete, és elhivatottsága vezérelte. Még csak 18 éves volt, amikor Bartók nyomán népzenegyűjtő útra indult Erdélybe, édesanyja szülőhelyére. Számos elismerésben részesült már életében is, többek között – Liszt Ferenc után másodikként – a Francia Szépművészeti Akadémia tagjává választották. Népzenekutatóként főként a hangszeres népzene és a vallásos népének gyűjtésével vált kiemelkedővé, emellett az 1972-ben megindult magyar táncházmozgalom alapvető forrásanyagául is Lajtha széki gyűjtése szolgált.


Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X