Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A 94 éves Gina Lollobrigida ünnepel

A 94 éves Gina Lollobrigida ünnepel

Luigina Lollobrigida 1927. július 4-én született az olaszországi Lazióban. Szépségével már fiatal korában magára vonzotta a tekinteteket, modellként dolgozott, majd ennek köszönhetően figyelt fel rá az olasz filmipar.

- hirdetés -

Lollobrigida karrierje szinte azonnal beindulhatott volna Hollywoodban, hiszen az ikonikus rendező Howard Hughes meghívta őt Los Angelesbe, de a fiatal nő visszautasította őt, hiszen először Európában szeretett volna bizonyítani.

- hirdetés -

Pályafutásának első mérföldkövét a Kenyér, szerelem, fantázia című film jelentette, alakításáért BAFTA-díjra jelölték. Az olyan olasz sikerfilmek mellett, mint a La Provinciale vagy a La romana számos francia produkcióban is láthatta őt a közönség (Királylány a feleségem, Le grand jeu).

Első teljes egészében angol nyelvű filmje az 1953-as Afrika kincse volt. A John Huston rendezésében készült alkotásban az akkor már világsztárnak számító Humphrey Bogart volt a partnere. A világ legszebb asszonyában nyújtott alakításával elnyerte a legjobb színésznőnek járó David di Donatello-díjat.

1956-ban már főszerepet játszott a Trapézban, melynek további szerepeiben olyan sztárokat láthattunk, mint Tony Curtis vagy Burt Lancaster. Az ötvenes évek egyik legnagyobb sikerét A párizsi Notre-Dame jelentette, melyben Esmeralda szerepét alakította. 1959-ben Frank Sinatra oldalán játszott a Sose kevesebbet című háborús drámában. Két évvel később a Mr. Szeptember főszerepével kiérdemelte pályafutása első Glolden Globe-díját. A Császári vénusz újabb díjesőt hozott, melyet követően egyebek mellett olyan sikerfilmekben játszott, mint a Sean Connery főszereplésével forgatott Szalmaasszony, az Idegen hálótársak, a Hotel Paradiso vagy a Jó estét, Mrs. Campbell, melyért ismét Golden Globe-díjra jelölték.

A hetvenes évektől már kevesebb szerepet vállalt, és tett egy kisebb kitérőt a televíziózás világába is. Miután az eredetileg Sophia Lorennek szánt főszerepet visszamondta a színésznő, Lollobrigida vette át a helyét a Falcon Crest című szériában, teljesítményéért immáron harmadik alkalommal jelölték Golden Globe-díjra. Az ezt követő években számos nemzetközi filmfesztivál zsűrijében vállalt szerepet Moszkvától Berlinig. Utolsó filmszerepét 1997-ben játszotta.

A hetvenes évek végétől a színészet mellett sikeres karriert futott be fotóriporterként is. Számos hírességet fotózott, köztük Ella Fitzgeraldot, Audrey Hepburnt, Paul Newmant és Salvador Dalít is. Fidel Castro exkluzív interjút adott neki.

1949-ben ment férjhez a szlovén orvoshoz, Milko Skofichoz, akitől egy gyermeke született. A férfi feladta sikeres karrierjét, hogy felesége menedzsere legyen. Kapcsolatuk 1971-ben válással végződött. Egy rövid ideig Gorge Kaufman jegyes volt, majd romantikus kapcsolatba kerül a szívátültetés egyik úttörőjével, Christiaan Barnarddal. 2006-ban 79 évesen jelentette be, hogy eljegyezte őt a nála 45 évvel fiatalabb spanyol üzletember, Javier Rigau y Rafols, akivel még 1984-ben ismerkedett meg. Az eljegyzést azonban még ugyanebben az évben hivatalosan is felbontották.

Gina Lollobrigida gyakran jótékonykodik. 2013-ban árverésre bocsátotta ékszergyűjteményét, az aukción befolyt 5 millió dollárral az őssejt terápiát támogatta. 1999-től az ENSZ jószolgálati nagykövete.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!