Papageno Radio
Folk A Duna Művészegyüttes meghirdette nyári programjait

A Duna Művészegyüttes meghirdette nyári programjait

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az elmúlt, embert próbáló időszakot követően ismét kigyúlhatnak a színpad fényei, újra válogathatunk a kulturális események palettáján. A Duna Művészegyüttes idén nyáron gyerekelőadással is készül!

A szabadtéri rendezvények újraindulásával legelőször a gyerekek kerülnek a Duna Művészegyüttes fókuszába, akik kiemelt hősei voltak a karanténhelyzetnek. Az együttes a gyerekek sokoldalú nevelésében, képességeinek fejlesztésében elengedhetetlennek érzi a népi kultúra értékeinek megismertetését, amely identitásukat és szociális érzékenységüket egyaránt fejleszti. Ezért indította el az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2020 februárjában általános iskolásoknak összeállított, ingyenes programját „Kis magyar táncrajz” címmel. A járvány miatt elmaradt 50 előadást az együttes július és augusztus hónapban igyekszik pótolni. A csapat egyebek között Kiscsőszre, Kékestetőre, Mezőberénybe, Soroksárra, Csongrádra, Deszkre utazik. Lehetőséget kínál az Erzsébet táborokkal együttműködő iskolák napközis táborainak is, ahol a 45 perces interaktív, rendhagyó néprajzi órán a gyerekek számos Kárpát-medencei tájegység tánctípusát, az adott néprajzi tájegységek viseleteit, jellemző dallamait és hangszereit ismerhetik meg.

Tervezetten július közepétől „Magyar táncképek” címmel folklór műsorral járja az 5000 főnél kisebb lelket számláló településeket, ezzel a felnőtteknek kínálva lehetőséget az önfeledt szórakozásra.

A műsor bővített változatát a Nemzeti Táncszínház szervezésében megvalósuló nagyszabású eseménysorozaton mutatja be az együttes a TáncParkban, a Nemzeti Táncszínház nyáresti, szabadtéri táncestjein július 17-én és 19-én Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison.

Augusztus 20-án szintén monumentális produkcióval áll színpadra a társulat. Az „Ünnep” című előadást Veresegyház szabadtéri színpadán láthatja a közönség. 

A Duna Karnevál csaknem 25 éve elmaradhatatlan színfolt a budapesti nyár kulturális palettáján. Az együttes évről évre állandó fellépője az eseménysorozatnak. Az idei gálán a trianoni békediktátum 100. évfordulójának kapcsán, több határon túli együttessel mutatják be az összetartozás élményét, augusztus 22-én, a Mesterségek Ünnepe színpadán.

Ahogyan a táncosok testben és lélekben is újult erővel állnak a színpadra, úgy újult meg a Duna Művészegyüttes arculatának egyik fő vizuális eleme, a logó.

Koncepciója a társulat hitvallását hivatott kifejezni: a néptáncot kiemelni a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és olyan összetett táncszínházi előadásokat létrehozni, amelyek az autentikusság jegyeit hordozzák magukon, ugyanakkor innovatív szellemiségük, modernségük a mai színházi elemek egyenrangú társává teszik a néptáncot és a népzenét.

Promóció

X
X