Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A legjobbak közé került Beleznai Márk vizsgafilmje Cannes-ban

A legjobbak közé került Beleznai Márk vizsgafilmje Cannes-ban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy magyar vizsgafilmet, Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. Cannes-i Filmfesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába.

Bár a koronavírus-járvány miatt a seregszemlét a Croisette-en a megszokott formájában nem tartják meg, a beválogatott filmek megkapják a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjának névjegyét és azokat más nemzetközi fesztiválokon világszerte vetíteni fogják.

- hirdetés -

A 16 perces alkotás a Budapesti Metropolitan Egyetemen végzősének másodéves vizsgafilmje. Az Agapé című rövidfilm Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült, operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zeneszerzője Obbágy Máté volt.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a kis költségvetéssel készült rövidfilm szűkre szabott képekkel és portrészerű beállításokkal mutatja meg egy majdnem hétköznapi kapcsolat kialakulását, ahogy az a főszereplők arcán lejátszódik. Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak. Aztán pár nap múlva találkoznak még egyszer és lassan ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között hasonló múltbeli élményeik miatt – vagy éppen azok ellenére – egy valószínűtlen viszony alakul ki.

Az Agapé forgatókönyvét is jegyző Beleznai Márk idén diplomázik a METU mozgókép és média szakirányán, diplomafilmjét készíti elő és hétvégenként a főváros legkisebb mozijában, a Cirko-Gejzírben dolgozik, ahol ő a mozigépész. Szeptemberben az Agapé látható lesz a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában.

Ide kapcsolódik:
Sosem látott dokumentumfilmet osztott meg édesapjáról Kocsis Krisztián

A Cinéfondation programba a benevezett 1952 alkotás közül 17 vizsgafilmet, közülük 13 fikciós és 4 animációs művet választott ki a szelekciós bizottság, Magyarország mellett Izraelből, az Egyesült Királyságból, Argentínából, Romániából, Indiából, Svájcból, az Egyesült Államokból, Dél-Koreából, Franciaországból, Lengyelországból, Portugáliából, Németországból és idén először Szlovéniából.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos Cinéfondation programban, mely a Cannes-i Filmfesztivál úgynevezett hivatalos válogatásának a része, korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja, Szentpéteri Áron és Moldovai Katalin korai alkotásai szerepeltek.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X