Papageno Radio
Színház Az egyetlen, aki eljátszhatta I. és II. Erzsébet királynő szerepét is –...

Az egyetlen, aki eljátszhatta I. és II. Erzsébet királynő szerepét is – Helen Mirren 75 éves

Az orosz gyökerekkel rendelkező brit színésznő, Helen Mirren 1945. július 26-án született Londonban.

Helen Mirren egészen fiatalon csatlakozott a Royal Shakespeare Company színtársulathoz, és az azóta eltelt évtizedek alatt számos műfajban bizonyította tehetségét a színházban és a filmvásznon is.

Első jelentős filmszerepét Michael Powell A festő és a modell című 1969-ben bemutatott vígjátékában kapta. Legismertebb filmjei között van a Peter Greenaway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Robert Altman Gosford Parkja, a Nigel Cole-lal forgatott Felül semmi, Az élet ízei, amelyet Lasse Hallström rendezett, vagy a Hölgy aranyban című alkotás.

Ide kapcsolódik:
Veszélybe került a londoni Globe Színház működése

Ő az egyetlen színésznő, aki elmondhatja magáról, hogy I. Erzsébet és II. Erzsébet királynő szerepét is eljátszotta. (Elizabeth, 2005, A királynő, 2006). A királynő (2006) című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. A filmet először a Velencei filmfesztiválon vetítették, ahol a közönség percekig tartó álló vastapssal ünnepelte.

„Helen Mirren erős személyiség, akinek színészi alakításai mindig nagy hatásúak. Időről időre meglep bennünket az általa játszott összetett karakterek ábrázolásával, akár a Felül semmiben alakított Chris vagy A királynőben II. Erzsébet esetében, alakításaiban az erős nő paradigmája jelenik meg” – méltatta a színésznőt Mariette Rissenbeek, a Berlinale ügyvezető igazgatója, amikor 2020-ban ő kapta Arany Medve-életműdíjat.

A királynő című filmért 2007-ben a Golden Globe-díjat is elnyerte, de számos más alakítását is nemzetközi filmdíjakkal ismerték el. Színházi alakításaiért a Laurence Olivier-díjat és a Tony-díjat is megkapta. 2003-ban pedig a színművészetben elért eredményeiért a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoki fokozatával tüntették ki.

Ide kapcsolódik:
Festménynek szerenádozott a híres gordonkaművész

Egyedülálló színészi jelenléte miatt a brit és az amerikai moziban is otthonosan mozog, számos különböző stílusú filmrendezővel dolgozott Robert Altmantól Paul Schraderig, és olyan akciófilmes kasszasikerekben is játszott, mint a RED vagy a Halálos iramban-sorozat.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!