Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Csáth Géza zenéhez való viszonyát mutatja be egy új dokumentumfilm

Csáth Géza zenéhez való viszonyát mutatja be egy új dokumentumfilm

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2019-ben nyitotta meg tárlatát, melynek keretében a 100 éve elhunyt Csáth Gézának állít emléket. A kiállítás kísérőeseménye egy Budapesti Filharmóniai Társaság művészeivel megvalósuló koncert lett volna, de a járványhelyzet okán a szervezők egy dokumentumfilm elkészítése mellett döntöttek.

Csáth Gézára a századelő egyik leghitelesebb zenekritikusaként, zenei írójaként és a művészeti élet egyik legfőbb tanújaként vonult be nem csak az irodalomtörténetbe.

- hirdetés -

Csáth Géza zeneszerzői, festőművészi és orvosi ambíciói rendre visszaköszönnek írásaiban. Szövegeiből összművészeti látásmód olvasható ki, az az összetett, szinesztéziaszerű világérzékelés, amelyen keresztül illatokban, színekben gondolkodott és zenével érzett.

Ide kapcsolódik:
100 éve hunyt el Csáth Géza - Emlékkiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth kiállításához kapcsolódóan, a Budapesti Filharmóniai Társasággal közösen készülő dokumentumfilm elsősorban a „hármas művész” zenével kapcsolatos munkásságának legfontosabb állomásait mutatja be, Elek Szilvia forgatókönyve alapján, továbbá zenei szerkesztésével.

A filmen Hirtling István hangjával, Formán Bálint színművész alakításával elevenedik meg Csáth Géza alakja Hűvösvölgyi Ildikó narrációjával.

Ide kapcsolódik:
Elkészült a Benedek Elek életéről szóló dokumentumsorozat

Részleteket hallhatunk Csáth Géza zenei írásaiból, novelláiból és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának korabeli koncertkritikáiból. A dokumentarista filmet Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, azaz az Ambient Pictures csapata alkotta meg.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X