Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Csáth Géza zenéhez való viszonyát mutatja be egy új dokumentumfilm

Csáth Géza zenéhez való viszonyát mutatja be egy új dokumentumfilm

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2019-ben nyitotta meg tárlatát, melynek keretében a 100 éve elhunyt Csáth Gézának állít emléket. A kiállítás kísérőeseménye egy Budapesti Filharmóniai Társaság művészeivel megvalósuló koncert lett volna, de a járványhelyzet okán a szervezők egy dokumentumfilm elkészítése mellett döntöttek.

Csáth Gézára a századelő egyik leghitelesebb zenekritikusaként, zenei írójaként és a művészeti élet egyik legfőbb tanújaként vonult be nem csak az irodalomtörténetbe.

Csáth Géza zeneszerzői, festőművészi és orvosi ambíciói rendre visszaköszönnek írásaiban. Szövegeiből összművészeti látásmód olvasható ki, az az összetett, szinesztéziaszerű világérzékelés, amelyen keresztül illatokban, színekben gondolkodott és zenével érzett.

Ide kapcsolódik:
100 éve hunyt el Csáth Géza - Emlékkiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth kiállításához kapcsolódóan, a Budapesti Filharmóniai Társasággal közösen készülő dokumentumfilm elsősorban a „hármas művész” zenével kapcsolatos munkásságának legfontosabb állomásait mutatja be, Elek Szilvia forgatókönyve alapján, továbbá zenei szerkesztésével.

A filmen Hirtling István hangjával, Formán Bálint színművész alakításával elevenedik meg Csáth Géza alakja Hűvösvölgyi Ildikó narrációjával.

Ide kapcsolódik:
Elkészült a Benedek Elek életéről szóló dokumentumsorozat

Részleteket hallhatunk Csáth Géza zenei írásaiból, novelláiból és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának korabeli koncertkritikáiból. A dokumentarista filmet Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, azaz az Ambient Pictures csapata alkotta meg.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X