Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Eddig ismeretlen Lehár Ferenc hangfelvételre bukkantak

Eddig ismeretlen Lehár Ferenc hangfelvételre bukkantak

Lehár Ferenc valószínűleg legrégebbi ismert hangfelvételére bukkantak Ausztriában, az 1901-ben készült lemezen az Osztrák-Magyar Monarchia gyalogezredének katonazenekara játssza a zeneszerző Jetz geht’s los című katonaindulóját.

- hirdetés -

Az 1870-ben született Lehár azokban az években a katonazenekar karmestere volt, és valószínűleg az Emil Berliners Hanglemeztársaság számára készült hangfelvételen is maga vezényelte a zenekart. Legalábbis ezt feltételezi Kai-Uwe Garrels, az ausztriai Bad Ischlben élő író, aki rábukkant a felvételre. A hanglemezen azonban nincs megjelölve, hogy ki vezényelte a zenekart.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Lehár Ferenc első saját otthona, ahol Puccini is vendégeskedett

A felvétel egy digitálisan felújított változata július 27-én lesz először hallható Bad Ischl múzeumában, azon a rendezvényen, amelyen Garrels és Heide Stockinger Lehár Ferencről szóló könyvét is bemutatják. A könyv zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából készült.

Ide kapcsolódik:
Lehár Ferenc, a katonazenészből lett zeneszerző

A Komáromban született Lehár Ferenc olyan művekkel vált ismertté, mint A víg özvegy, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem. Életének nagy részét Bécsben és Berlinben töltötte, megújította a bécsi operettet és az operett műfaját.

(Via MTI, ORF)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X