Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy orosz alapítvány megvásárolná a New York-i Roosevelt- és az alaszkai Baranov-szobrot

Egy orosz alapítvány megvásárolná a New York-i Roosevelt- és az alaszkai Baranov-szobrot

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vételi ajánlatot tett az orosz Art Russe alapítvány Theodore Roosevelt amerikai elnök New Yorkban és Alekszandr Baranov, az észak-amerikai orosz települések kormányzója Sitkában (Alaszka állam) eltávolításra ítélt szobrára – közölte kedden az Interfax hírügynökség.

Rena Lavery, az Art Russe alapítvány igazgatója a New York-i és az alaszkai hatóságokhoz írt levelében hangsúlyozta, hogy nagy történelmi jelentőséget tulajdonít mindkét, az Egyesült Államokban a faji megkülönböztetés elleni küzdelem címén veszélybe sodort emlékműnek, amelyeket szerinte meg kell őrizni.

Lavery véleménye, hogy Roosevelt jelentős politikus volt, aki a két ország történelmének több szakaszában is kapcsolatba került Oroszországgal. Ő volt az, aki tető alá hozta az orosz-japán háborút 1905-ben lezáró portsmouthi szerződést.

A Baranov-emlékmű – mint arra az igazgató rámutatott – az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, 19. század eleji kapcsolatok történetének jelentős szakaszát testesíti meg. Az alapítvány ezért az orosz történelmi örökség jelentős darabjaként kész annak megvásárlására és megőrzésére. A 2012-ben alapított Art Russe célja egyébként a 20. századi orosz és szovjet művészet külföldi megismertetése és előmozdítása.

Alekszandr Baranov szobra Alaszkában – forrás: alaskapublic.org

A Theodore Rooseveltet lóháton, egy gyalogos fekete és egy észak-amerikai indián férfi társaságában ábrázoló szoborcsoport a New York-i természettudományi múzeum bejáratánál áll. Az intézet vezetése a kompozíciót rasszistának minősítve annak áthelyezése mellet döntött.

Baranov ülő szobra az 1867-ig Novo-Arhangelszknek nevezett Sitka történelmi központjában található. Eltávolítását a városi tanács nyílt ülésén arra hivatkozva kezdeményezték aktivisták, hogy az emlékmű sértheti Alaszka őshonos lakosainak érzéseit.

Ide kapcsolódik:
Visszakerült a prágai Óvárosi térre a cseh társadalmat megosztó Mária-oszlop

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X