Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „Ha belesüppednék a népszerűségbe, lehúzhatnám a rolót” – 60 éves lett Csuja...

„Ha belesüppednék a népszerűségbe, lehúzhatnám a rolót” – 60 éves lett Csuja Imre

1960. július 11-én született Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, az Örkény Színház tagja.

- hirdetés -

Csuja Imre 1984-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa osztályában, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz került. 1987-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, 1989-ben az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett. 1990-től az Arany János Színházban töltött négy évet, majd szabadfoglalkozású művészként lépett színpadra. 10 év szabadúszást követően 2004-ben leszerződött az Örkény István Színházhoz.

- hirdetés -

Színpadi kedvencei a görög klasszikusok, és Shakespeare művei. Sokat foglalkoztatott, népszerű szinkronszínész, több mint 800 filmnek kölcsönözte a hangját. A magyar filmeknek pedig elsőrangú sztárszínésze. A mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit a periférián mozgó embertípusok egyik elsőszámú megformálója.

„Mindig az a kedvencem, amit éppen játszom. Szeretek a jelenben élni. Sokszor hetekig, hónapokig őrlődöm egy feladaton, küzdök, formálom, tépem, cibálom, míg végül a figura az enyém lesz – és akkor azt kiélvezem. Ha belesüppednék a népszerűség adta kényelmességbe, akár le is húzhatnám a rolót. Ahogy azt sem engedhetem meg magamnak, hogy esténként az Örkény Színházban, mondjuk, a Tótékban Tót Lajosként csak egyetlen hasonló mozdulatot, gesztust tegyek, mint az Üvegtigris Csokija.”

Szerepelt az Üvegtigrisben, Moszkva térben, a Magyar vándor és az Argo című alkotásokban, jelenleg pedig az RTL Klub Mi kis falunk című sorozatában látható.

Szakmai elismeréseinek sorában 2005-ben Jászai Mari-díjat, 2010-ben Érdemes Művész elismerést kapott, 2018 márciusában pedig kiérdemelte a Magyarország Kiváló Művésze címet.

(Via MTI, Színház.org)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.