Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hátborzongatóan élethű 3D-s portrék készültek Lisztről és Schubertről

Hátborzongatóan élethű 3D-s portrék készültek Lisztről és Schubertről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az iráni 3D-művész és zenész, Hadi Karimi újabb bámulatosan élethű portrékat készített a klasszikus zenetörténet két nagy alakájról. Chopin után ezúttal Liszt Ferencet és Franz Schubertet keltette életre.

Hadi Karimi különféle múzeumi fotók, korabeli festmények, leírások, eredeti személyes tárgyak, halotti maszkok, (Chopin esetében például fennmaradt hajfürtök) segítségével alkotja meg portréit, tehát komoly kutatásokat végez, mielőtt megformáz egy személyt, az eredmény viszont mindig hátborzongatóan élethű. Franz Schubertnél például egy kis nehézséget okozott számára, hogy a zeneszerző minden bizonnyal nem engedhette meg magának életében, hogy egy magasan képzett művésszel festesse meg portréját. A legtöbb arckép csak évtizedekkel a halála után készült róla, amikor művei végre bekerültek a köztudatba, és ünnepelt szerzővé vált. Hadi Karimi forrásként egyfelől egy olyan fotót tudott felhasználni, amin Schubert halotti maszkja látható – ami egyébként sajnos valamiképp az idő martalékává vált. A másik segítsége a zeneszerző szemüvege volt, amit Bécsben őriznek, valamint Anton Depauly Schubert-portréja, amely 1828-ban készült, még Schubert halála előtt. A festmény, igaz, nem túl élethű, de az arányok jól sikerültek rajta, passzol a halotti maszkhoz, illetve tökéletesen összevethető azzal a – néhány ponton nem túl tapintatos – leírással, ami 1858-ból, Leopold Sonnleithnertől, Schubert egy közeli barátjától származik.

Így készült Franz Schubert portréja – forrás: zbrushcentral.com

A végeredmény pedig ilyen lett:

A grafikusnak Liszt Ferenc esetében nyilvánvalóan könnyebb dolga volt a források tekintetében, hiszen Liszt ünnepelt muzsikus volt már életében is. Apja, Liszt Ádám, Esterházy herceg hivatalnoka, korán felismerte fiának kivételes zenei tehetségét, és minden lehetőséget megragadott kibontakoztatására. Liszt kilencéves korában már nyilvánosság előtt zongorázott Sopronban és Pozsonyban, majd hamarosan műpártoló főurak támogatásával Bécsben folytathatta tanulmányait Czerny és Salieri tanítványaként. A 11 éves Liszt első koncertje nagy feltűnést keltett. Itt találkozott Beethovennel, Czerny közvetítésével, aki korábban Beethoven tanítványa volt.

És így tovább, karrierje megállíthatatlanul ívelt a magasba. Lássuk, milyen lett a 3D-s Liszt!

(Via zbrushcentral.com, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X