Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Lépjék át határaikat! - heti színházi ajánló

Lépjék át határaikat! – heti színházi ajánló

Látványorgia izgalmas zenei kulisszával egy catwalk koncerten, az alkotók saját személyes történeteiből építkező, közérzeti és magánéleti kérdéseket egyaránt feldolgozó előadás és a leginkább természetközeli hazai operafesztivál egyaránt szerepel heti ajánlókban. Váltsanak bátran a műfajok között, merészkedjenek eddig ismeretlen színházi területekre!

- hirdetés -

A Megáll az idő alapfilm, közel harminc éve készült. A forgatókönyvet Bereményi Géza írta Gothár Péterrel, utóbbi a film rendezője. 1956-ban, a forradalom leverése után Köves István disszidál, de a családja otthon marad. Évek telnek, 1963-ban járunk. A nagyobbik fiú, Gábor, orvosi egyetemre készül, a kisebbik, Dini csak csajozni, lázadni akar. Szukics Magdába szerelmes, és Pierre-t, az iskola lázadóját bálványozza. Az 1982-ben bemutatott Megáll az idő nem egyszerűen kamaszfilm, felnövéstörténet, nem egyszerűen arról szól, hogy a fiatalok ugyanazokat a rossz kompromisszumokat kötik meg, amiket a szüleik, hanem kőkemény rendszerkritika is, hiszen mindez a egy olyan rendszerben játszódik, amitől mindenki fél, mert bonyolult és átláthatatlan, zavaros és ellentmondásokkal teli. Azt üzenik, ha megfelelsz a hatalomnak, elveszted önmagad, ha kiállsz, egyedül maradsz, ha egyensúlyozni próbálsz, eldőlsz. Mi változott az elmúlt közel 40 évben? (július 30. Jurányi Ház)

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
„Jó újra találkozni” – a Once főszerepeiben: Tompos Kátya és Dolhai Attila

Színház, szerelem és… részletek a Once című előadás dalaiból a Madách Színház tetőteraszán, a csillagos ég alatt, Tompos Kátya és Dolhai Attila közreműködésével. (július 30., 31., augusztus 1. Madách Színház)

Ide kapcsolódik:
Nagy Fruzsina: „Az volt az álmom, hogy éneklő modellek mutassák be a jelmezeimet"

Augusztus 1-jén és 2-án látvány- és hallványorgia lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon: a Soharóza csapata költözik a az egyik legkedveltebb budapesti szabadtéri játszóhelyre, hogy két nap alatt két divatbemutatóval mixelt előadást mutasson be. Ez pedig igazi különlegességnek számít, most először játsszák ugyanis egy hétvégén belül Az ügy és a Tabu kollekció című, catwalk concert műfajú produkcióikat. Az előadások egyszerre tekinthetők extravagáns ruhakölteményeket felvonultató divatbemutatónak és extrém zenei élménynek, amelyek vetítésekkel és fényjátékkal teszik még hangsúlyosabbá a darabok mögött álló mondanivalót. (augusztus 1., 2. Városmajori Szabadtéri Színpad)

Tisza-tavi Fesztivál

A Természet Operaháza idén július 31. és augusztus 2. között nyitja meg kapuit a Tisza-tónál. A teljesen egyedi, különleges élményeket nyújtó minőségi zenei fesztiválon a hagyományos körülmények között megrendezendő koncertek mellett szokás szerint elindul a Tour D’Opera kerékpártúra, melynek megállóiban különböző műfajú zenei koncerten vehetnek részt a kerékpározók. A Boat D’Opera keretében motorral ellátott csónakokon képzett túravezetők kormányoznak el a koncertek helyszíneire, és mindamellett még a Tisza-tó egyedi növény- és állatvilágát is ismertetik az utasokkal. Aki pedig futni szeretne, az OpeRun versenyre nevezhet be.

Határátlépések (próbafotó) – fotó: Takács Attila

Mindennek van határa, állandóan feszegetjük a határainkat, a határ a csillagos ég, tartsuk tiszteletben egymás határait, közben meg a határok megszűntek, de határvédelemre szükség van, nem is szívesen lépjük át a határainkat, de a távolságtartás mégis rossz, de azért húzzuk meg, lépjük át, tartsuk tiszteletben, gyere közelebb, ne gyere, ez már nem is én vagyok, de most akkor mindennek van határa, vagy csak kinek hol? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a Határátlépések. Dömötör András rendezése a közreműködő színészek, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté, Ötvös András, Péter Kata és Schriff Milán személyes történeteiből építkezik. Akinek bejött a Second Life avagy Kétéletem, vagy hiányzik az évi rendes AlkalMáté-előadás, ne hagyja ki a bemutatót! (augusztus 3. Városmajori Szabadtéri Színpad; augusztus 4. Kőszegi Várszínház) 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.