Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nagy manipulátornak nevezte Kunderát a cseh író életrajzi regényének szerzője

Nagy manipulátornak nevezte Kunderát a cseh író életrajzi regényének szerzője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Igazi sikerkönyv lett és napok alatt szinte eltűnt a csehországi könyvesboltokból Milan Kundera új életrajza, amely a Csehszlovákiában született, de a múlt század hetvenes éveinek közepétől Franciaországban élő és franciául alkotó író életének első szakaszát mutatja be.

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Paseka és az Argo kiadók a mű hivatalos bemutatóján Prágában bejelentették, hogy már megkezdték a Kundera: Cesky zivot a doba (Kundera: Csehországi élet és kor) című életrajz utánnyomását. Jan Novák, a „regényszerű életrajz” szerzője pedig bejelentette: folytatni fogja az életrajzot, a második kötetben Kundera franciaországi éveit veszi górcső alá.

A kiadó a több mint 900 oldalas, dokumentumokkal teli könyv eredeti példányszámát nem hozta nyilvánosságra.

- hirdetés -

Novák úgy véli, hogy Kundera franciaországi élete a csehek számára már nem olyan érdekes, mint a csehszlovákiai első szakasz, de „a nagyvilágot ez nagyon érdekelheti”.

Ami most történik, az minden várakozásomat felülmúlja. Úgy látom, hogy ha nem lehet magát a hírt megfojtani, akkor legalább a hírhozót kell elnémítani

– jelentette ki a szerző arra a kérdésre válaszolva, hogyan fogadta a könyvét ért csehországi bírálatokat. „Legalább 1800 oldalnyi jegyzetem van, minden állításom forrásokon alapul. A könyv önmagáért beszél, megvédi önmagát” – mondta Novák.

Ide kapcsolódik:
Milan Kundera művei már több mint 2700 kiadásban jelentek meg világszerte

A cseh sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az új Kundera-életrajzzal. Többen bírálják, hogy a szerző túl sokat foglalkozik Kundera magánéletével, mások szerint pedig az idézett források nem mindig megbízhatóak. Novák alapvetően a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori csehszlovák Állambiztonsági Hivatal (StB), a kommunista titkosrendőrség ma már nyilvános archívumát is.

Abban olyan dokumentumok is megtalálhatóak, amelyek szerint Kundera az ötvenes években együttműködött az állambiztonsággal, feljelentette egyik ismerősét, aki ennek következtében börtönbe került. Az író ezeket a vádakat tagadja, és a könyv írásakor nem volt hajlandó semmi módon válaszolni Jan Novák kérdéseire.

A szerző ismételten azt állítja: könyvében megpróbálja óvatosan eloszlatni azt a szerinte nem igaz mítoszt, amelyet Kundera épített fel önmagáról. Novák úgy véli, Kundera nagy manipulátor, és szándékosan jobb képet fest múltjáról, mint amilyen valójában volt.

Kundera: Cesky zivot a doba – forrás: lidovky.cz

Milan Kundera elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Csehszlovák állampolgárságától 1979-ben fosztották meg. Cseh állampolgárságát tavaly decemberben kapta vissza.

Ide kapcsolódik:
Milan Kundera visszakapta cseh állampolgárságát

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X