Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Nevessünk magunkon! - színházi programajánló nemcsak nyaralóknak

Nevessünk magunkon! – színházi programajánló nemcsak nyaralóknak

Nincs olyan történet, amit ne írtak volna már meg. Így aztán ha saját életünkkel, problémáinkkal, a velünk megtörtént vicces helyzeteket látunk viszont a színpadon, az biztosan nem véletlen. És még mielőtt a tanulságot levonnánk, nevessünk egy nagyot szembesüléskor! Az előttünk álló hét napban erre számtalan lehetőségünk lesz. 

- hirdetés -

Színház, szerelem és… címmel nyári duettkoncert-sorozatot indított a Madách Színház, ráadásul egy olyan helyszínen, ahol még nem tartottak előadásokat. A nézőktől eddig elzárt tetőteraszon programjáról Szirtes Tamás igazgató elmondta, hogy a fellépő művészek a színház repertoárdarabjai mellett saját zenei ízlésük és színházi világuk dalaiból is válogatnak. Július 8-tól 11-ig Kováts Krisztát és Sasvári Sándort láthatják az érdeklődők, akik nem csupán a Mamma Mia! című produkcióból énekelnek.

- hirdetés -

Kováts Kriszta – fotó: Mádhava Bence Kalmár

1965-ben járunk egy amerikai kisvárosban. Van egy nő, aki Olaszországból Amerikába költözött, hogy régi terveit feladva, feleség és anya legyen egy farmon; és van egy férfi, aki a National Geographic számára készít fényképeket a környék fedett hídjairól. Véletlen találkozásukból megrendítő szerelem alakul ki. Sorsuk talán mindig egymás felé tartott – még ha nem is tudtak róla. Négy napjuk van rá, hogy gyökeresen megváltoztassák egymás életét. Vajon lehetséges ez? A Madison megye hídjai, Robert James Waller nagy sikerű regényének filmváltozata – Meryl Streep és Clint Eastwood főszereplésével – meghódította az egész világot. Az abból készült darabot Magyarországon Udvaros Dorottya és László Zsolt ismertette meg a közönséggel 2013-ban. Július 10-én Gyulán játsszák az előadást.

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi nem kedves bohóság, nem könnyed nyári szórakoztatás a történet, nem gyerekdarab. Nassim Soleimanpour iráni író nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni. Július 11-én Molnár Piroskát láthatják az Átriumban ebben a különleges helyzetben.

Molnár Piroska – fotó: Zih Zsolt / MTI

Csányi Sándor Hogyan értsük félre a nőket? című színházi estjén az együttélés nehézségeiről, szépségeiről, öröméről esik szó. Az egyszemélyes vígjátékban nyolc különböző karakterben mutatja meg sokoldalúságát a színművész. Az előadás július 12-én a MOMkultban látható.

Csányi Sándor

A Menopauza története New York egyik ikonikus áruházában, a Bloomingdale’s-ben játszódik, de a világ bármelyik más áruháza autentikus helyszínt biztosítana annak, ami nem csupán ezzel a négy nővel, de a világ összes nőjével – egy bizonyos kor után – megesik. Csak épp nem beszélünk róla, mert tabusítva van. A Játékszínben azonban minden tabut megdönt Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea és Tóth Enikő. A  humor és a világslágerek garantálják a remek hangulatot július 13-án.

Lili és a bátorságVajon mihez kell nagyobb bátorság: bemutatni egy félelmetes kötéltánc számot a cirkuszigazgató előtt vagy elmondani egy nyomasztó titkot az anyukánknak? A hétéves Lili egy vándorcirkusz izgalmas, különös és varázslatos világában nő fel. Egymás mellett él a kötéltáncos, a bűvész, az oroszlán, a bohóc és még sokan mások. Bizalmas közösség, amelyben mindenki ismer mindenkit. De mi van akkor, ha valaki túlságosan közel szeretne kerülni a másikhoz? Mikor és hogyan lehet nemet mondani valaki közeledésére, főleg abban az esetben ha egy felnőtt és egy gyerek kapcsolatáról van szó? A Lili és a bátorság a Kőszegi Várszínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása. A július 14-i késő délutáni-kora esti bemutatóra gyerekeket és felnőtteket (akár gyerek nélkül is) várnak.

Ha Kőszegen járnak, menjenek el a Bálházhoz, ahol Liszt Ferenc jótékonysági koncertet adott, és ne hagyják ki Magyarország egyik legismertebb látnivalóját, a Hősök kapuját sem.

Y-elágazás – fotó: Vajdasági Tanyaszínház

A Vajdasági Tanyaszínház maga az állandóság és az állandó változás: 1978 óta a mindenkori újvidéki színiakadémisták és fiatal színészek járják a Délvidék településeit, oda, ahova év közben a színház nem jut el. Maguk állítják a színpadot és hívogatják az esti előadásra a közönséget. Idén kimarad az otthoni, de tavalyi előadásukat, az Y-elágazást július 15-én elhozzák Gyulára. A cím egy generációra utal, az ő helyzetüket, problémáikat, kételyeiket mutatják meg egy – műfajilag – vajdasági valóságshow-ban, amiből az önirónia és a tiszta humor sem hiányzik.

Gyula gazdag zenei emlékhelyekben. Itt áll az Erkel-ház, ami orvosi rendelő és Jókai búvóhelye is volt, az Erkel Ferenc Múzeum és állt itt egy kétes hírű gyulai szálloda, ahol Bartók Béla is megszállt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.