Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten

Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szűk körű ünnepségen avatták Szervátiusz Tibor (1930-2018) szobrászművész, a nemzet művésze síremlékét július 26-án Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában.

A síremlék felállítását az alapító művész 90. születésnapjára időzítette a Szervátiusz Alapítvány, amelynek tájékoztatása szerint a Nap-kapu nevet viselő emlékmű Kontur András szobrászművész alkotása, csaknem 3 méter magas és rodéziai feketegránit-sziklából készült a feleség kérésére.

- hirdetés -

Szervátiusz Tibor szobrászművész síremléke, Kontur András szobrászművész alkotása a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában az avatás napján, 2020. július 26-án – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az obeliszk mind a négy oldalát áttöri a napsugár, hogy végül középen felragyogjon. Ez az a szikla, amely több évtizedig állt Szervátiusz Tibor udvarában és amelyből Kőrösi Csoma Sándor szobrát szerette volna elkészíteni, ám a nyolcvanas évek kulturális vezetése ezt nem engedélyezte.

Ide kapcsolódik:
Elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész

A Nap többszörösen is kötődik a neves szobrászművészhez: egyrészt jelzi az ősi hitet, a régmúltat, amellyel sokat foglalkozott műveiben Szervátiusz Tibor. De utal a jelen Erdélyére is, a szülőföldre, ahol ma is faragják a székelyek a napot.

Kontur András szobrászművész és Szervátiusz Klára, Szervátiusz Tibor özvegye (b-j) a szobrászművész síremlékének avatásán a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában 2020. július 26-án – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A közlés szerint a bensőséges hangulatú ünnepségen a művész előtt tisztelgő „szeretetáldozatot” mutattak be. Döbrentei Kornél Babérkoszorú-díjas költő méltatásában emlékeztetett arra, hogy „a kivételes talentumú szobrászművész síremléke avatása azt is bizonyítja: nem hal meg az, akire emlékeznek. Szervátiusz Tibor nem halt meg és nem hal meg soha, a jövő kövén fog kicsírázni mindig”.

Döbrentei Kornél Babérkoszorú-díjas költő beszédet mond Szervátiusz Tibor szobrászművész síremlékének avatásán – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A síremléknél Petrás Mária énekelt, Sipos Mihály és Kardos Mária a kedves gyimesi keservesét játszotta el, majd az alapítvány megkoszorúzta az újonnan felállított síremléket.

Szervátiusz Klára, Szervátiusz Tibor özvegye (j) beszédet mond a szobrászművész síremlékének avatásán a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában 2020. július 26-án. Mellette Petrás Mária népdalénekes, Döbrentei Kornél Babérkoszorú-díjas költő, Sipos Mihály és Kardos Mária népzenészek (b-j) – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szervátiusz Tibor Kossuth díjas szobrászművész, a nemzet művésze 1930. július 26-án született Kolozsváron. Hatalmas életművet hagyott maga után, alkotásai köztereken, múzeumokban, közintézményekben és magángyűjteményekben is megtalálható. Emlékét őrzik a felesége gondozásában megjelent albumok mellet az életművét bemutató monográfia, a Szervátiusz Alapítvány és az özvegy által alapított ösztöndíj is.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X