Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Vállaljon rizikót a nyári szabadság alatt! - heti színházi ajánló

Vállaljon rizikót a nyári szabadság alatt! – heti színházi ajánló

A következő hétre válogatott színházi ajánlatunk cáfolja, hogy nyáron csak kellemes, kedves bohósággal, vegytiszta szórakoztatással nyerhető meg a nagyérdemű figyelme. Úgy tűnik, a programszervezőknek érdemes merésznek lenni!

- hirdetés -

Szerelem időskorban? Abszolút lehetséges, sőt! Persze, nem olyan süvölvényszerű és lángoló, mint fiatalon, hanem sokkal líraibb, finomabb és bizony, több benne az önreflexió. Alekszej Arbuzov Kései találkozásának főhőse egy tisztességben megőszült, kissé morózus professzor és életkorát meghazudtolóan energikus, bohém és huncut páciense. Jordán Tamás és Molnár Piroska játssza a párost, akik bebizonyítják, találkozni sohasem késő. Hiszen mindenkinek szüksége van valakire, a boldogság pedig nem kényszer, az jön, ha hagyjuk, és emlékeztet minket arra, hogy élünk, még akkor is, ha a jelen esetleg már csak pillanatokban mérhető. (Július 16. Budapest, Rózsavölgyi Arts&Café)

- hirdetés -

Az őz (Spolarics Andrea, Nagy Mari) – forrás: Rózsavölgyi Art&Café

Szabó Magda Az őz című regénye 1959-ben jelent meg. A kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története. Megismerjük belőle a kort, ami iszonyatba fullasztotta gyermekéveket, és örökre kipusztított minden hitet, bizalmat, örülni tudást, és a körülmények kegyetlen szorításában hamar megkeményedik, kapzsivá, önzővé tette a gyermekeket. De volt, akiben elpusztíthatatlanul élt a vágy a szeretet, a szépség, az emberi melegség után. A kislány, Encsy Eszter, ezért is lopta el a gazdag családban nevelkedett, elkényeztetett Angéla kedvenc állatát, az őzet, s akaratlanul is annak pusztulását okozta. Amikor a második világháború után Eszterből ünnepelt, híres színésznő lett, már nem szenvedett hiányt semmiben – csak éppen az őz, vagyis a szeretet, az őszinte emberi kapcsolatok hiányoztak az életéből… A különleges női sors Nagy Mari érzékeny, csupa szín alakításában bomlik ki. (Július 16-18. Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza)

Mester Viktória forrás: Magyar Állami Operaház

Barokk operával indul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Händel 1709-ben bemutatott Agrippináját viszik színre, amelynek karakterei igencsak szabados erkölccsel rendelkeznek. Az erős, fondorlatos, fiát a császári trónra szánó császárné-anya szerepében Mester Viktória látható, akinek olyan partnerei lesznek, mint a Claudiust játszó Cseh Antal és a Neróként fellépő Hanczár György. Az előadás rendezője Pányik Tamás, karmestere Pál Tamás. (Július 18., Szeged, Újszegedi Szabadtéri Színpad)

23 perc – fotó: Takács Attila

Idén harmadik alkalommal, július 16. és 19. között rendezik meg Veszprémben az Érzékenyítő Fesztivált, amelynek keretében Lélektől lélekig mottóval különböző társadalmi jelenségeket (generációk közti együttélés, párkapcsolatok, felnövés, önmagunk keresése) feldolgozó előadásokat láthat a Petőfi Színházba látogató közönség, amelyek közül többet akadélymentesítenek a közönség siket- és nagyothalló, illetve látássérült tagjai számára. A fesztivált egy igazán súlyos, elhallgatott témát feldolgozó előadás zárja. A 23 percben egy életutat követhetünk végig, egy anya életét, aki beszél az anyaságról, a „feleség állapot”-ról, a családon belüli erőszakról. A monodrámát Járó Zsuzsa játssza. (Július 16-19., Veszprém, Petőfi Színház)

Két kamion áll az út szélén. Árut cserélnek: három fiatal nőt. Egy nagyszabású terv készül, ha sikerül, másnapra minden megváltozik. A leleplezés kulcsa a fiú, akit eddig elrejtettek a világ szeme elől. Nem hibázhatnak, ezért a raktér falai között új törvények születnek. Aki nem engedelmeskedik, nem térhet haza. Azonban közöttük van egy idegen, aki bármikor közbeavatkozhatna, mégsem teszi meg – parancsot kapott rá. Mint az Isten, megteremtve a világot, némán szemléli teremtményeit. Egy ideig. De meddig lehet csupán megfigyelőnek maradni? Nézzék meg Gyulán a Proton Színház épp tíz éve bemutatott, a világot bejárt Nehéz Istennek lenni című, Mundruczó Kornél rendezte előadását, és gondolkozzanak el a kérdésen. (Július 20., Gyulai Várszínház)

Ismét kinyit a TáncPark! A Nemzeti Táncszínház hagyományos nyári programsorozatának középpontjában idén a folklór áll: szerepel benne flamenco, tangó és a Kárpát-medence néptáncanyaga autentikus előadásban és jazzre hangolva. Olyan közreműködőket láthatnak az érdeklődők a Millenáris Parkban – rossz idő esetén a Nemzeti Táncszínház épületében -, mint Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház, Duna Művészegyüttes, Budai László és vendégei, a Feledi Project és az Oláh Dezső Trió, illetve a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. (Július 16-23., Nemzeti Táncszínház)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.