Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Széchenyi Akadémia új tagjaként tart nyilvános székfoglaló előadást Kovalik Balázs

A Széchenyi Akadémia új tagjaként tart nyilvános székfoglaló előadást Kovalik Balázs

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia újonnan megválasztott rendes tagjaként Kovalik Balázs szeptember 10-én 16 órakor tartja székfoglaló előadását az MTA Székház Felolvasótermében. 

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Jordán Tamást, Kovalik Balázst és Vajda Gergelyt is új tagjává választotta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

- hirdetés -

A székfoglaló témája Kovalik Balázs operarendezői munkássága.

Az esemény nyilvános, ingyenes, de a járványügyi helyzetre való tekintettel regisztráció szükséges hozzá.

Regisztrálni a szima@titkarsag.mta.hu e-mail címen lehet, nevük megadásával. A székfoglaló előadásra maszkot is hozzanak magukkal.

Kovalik Balázs Budapesten született, rendezői tanulmányait a müncheni Theaterakademie August Everdingen végezte. 1984-től a Budapesti Pinceszínház tagja, 1987-től pedig a Nemzeti Színház Színiakadémia növendéke lett. 1991-től a Magyar Állami Operaház rendező-asszisztenseként működött. Több mint tizenkét éven át vezette a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia opera tanszakát, 2007-2010 a Magyar Állami Operaház művészeti vezetője volt.

1995-ben a Szegedi Nemzeti Színházban rendezte meg Puccini Turandotját: a jelentős kritikai visszhangot kiváltott előadást éveken át sikerrel játszották. Vendégelőadóként tanított a berlini, lipcsei és kairói egyetemeken. Rendezéseit Budapest, Zágráb, Kairó, Hannover, München és Berlin operaházai jelentős sikerrel mutatták be. 2009 óta a Theaterakademie August Everdingen tanít és rendez, többek között Puccinitől a Bohéméletet, Hassétól a Didone abbandonatát, illetve a L’arbore di Diana című operát. A 2012/2013-as évad óta Kovalik Balázs az intézmény zenés színház/opera szakának vezetője.

Pályája során számos díjat kapott: Üstökös-díj (1999), Érdemes Művész (2000), Nádasdy Kálmán-díj (2002), Gundel művészeti díj (2002), Vámos László-díj (2002), Aegon Művészeti Díj Térey János jelöltjeként (2008), Moholy Nagy-díj (2014), emellett kétszer kapta meg a Színikritikusok Díját.

A székfoglalón a résztvevők jelenlétükkel hozzájárulnak, hogy az eseményen róluk készült képek felkerülhetnek a Magyar Tudományos Akadémia illetve Széchenyi Akadémia honlapjára illetve Facebook-oldalára.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.