Papageno Radio
Intermezzo Augusztus végén tartják idén az Emlékhelyek napját

Augusztus végén tartják idén az Emlékhelyek napját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hagyományoktól eltérően idén augusztus 29-én rendezik meg az Emlékhelyek napját országszerte 60 nemzeti és történelmi emlékhely 70 helyszínének programjaival.

Az Emlékhelyek napját hagyományosan május második szombatján szokták megtartani, idén azonban a koronavírus-járvány miatt augusztus végére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át. Idén először adják át az Emlékhelyek díját, és minden résztvevő emlékhely készül családbarát programokkal, a rendezvények jelentős része ingyenes lesz. Az eseménysorozathoz csatlakozik az idén nemzeti emlékhellyé nyilvánított Győr, Máriapócs és Mátraverebély is. A mohácsi csata évfordulójára emlékezve számos programmal készül a mohácsi nemzeti emlékhely: a látogatók többek között hagyományőrző bemutatókon, régészeti előadásokon vehetnek részt.

Az Országházban és a Kossuth téren vezetett séták és koncert várja az érdeklődőket, látogatható lesz a Ludovika főépülete és felújított lovardája, és a budai Várnegyed intézményei is számtalan programmal vesznek részt az Emlékhelyek napján. A Fiumei úti Nemzeti sírkertbe, a Rákoskeresztúri Új köztemetőbe és a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe is várják a közönséget.

Ide kapcsolódik:
Új applikációval fedezhető fel a Fiumei úti sírkert

Egész napos programmal készül az egri vár, Esztergomban idén először a bazilika is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba, Székesfehérváron a Romkertben tartanak antropológiai, régészeti és restaurátori témájú foglalkozásokat, előadásokat, a szigetvári várban családi kincskeresés lesz, a debreceni református nagytemplomban pedig orgonazene és családi programok várják majd a betérőket.

Az Emlékhelyek napjának megnyitóját idén a pákozdi nemzeti emlékhelyen tartják. Görög István, az emlékhely vezetője kiemelte, hogy a pákozdi csatamező az 1848-49 szabadságharc egyik legismertebb helyszíne, amely 2002-től nemzeti emlékhely és katonai emlékpark, mára a hazafias és honvédelmi nevelés fontos színhelyévé vált. Augusztus 29-én bemutatók, kiállítások, interaktív foglalkozások hívják fel a figyelmet a honvédelem és a béke megőrzésének fontosságára.

A programok teljes listája a honlapon böngészhető.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X