Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Beszélgetés-sorozatot indít a Magyar Színházi Társaság az SZFE változásai kapcsán

Beszélgetés-sorozatot indít a Magyar Színházi Társaság az SZFE változásai kapcsán

Korábban az Magyar Színházi Társaság elnöksége már felszólalt az Színház- és Filmművészeti Egyetem elkapkodott, politikai színezetű modellváltása ellen. Azóta növekvő döbbenettel figyeli azokat a támadásokat, sajtóban történő megnyilvánulásokat, melyek a SZFE közösségét, tanárait és hallgatóit érik az átalakítás kapcsán. Az MSZT az alábbi közleményt adta ki:

- hirdetés -

Az MSZT, mint szakmai érdekvédelmi szervezet azokat a tényeket tekinti mértékadónak, melyeket az SZFE a hatályos előírásoknak megfelelően vezetett nyilvántartásaira alapozott, számszerűsített adatok formájában nyilvánosságra hozott, és elítél minden szubjektív, pillanatnyi benyomásra, áttételes észrevételre épülő dehonesztáló megnyilvánulást. A nyilvános polémia során olyan definiálatlan fogalmak kerültek felszínre, melyek felhasználhatók politikai célokra.

- hirdetés -

Ezért az MSZT, lehetőségeit felhasználva, hogy teret adjon a szakmai kommunikációnak, a Jó kérdés és a Csináljunk színházat! beszélgetéssorozatok keretén belül feldolgozza a közbeszédbe is bekerült fogalmakat, pontosabb meghatározásra késztetve azok használóit.

Olyan témákat vitatunk meg, mint:

  • Mi a színházak szerepe a frissen végzett hallgatók további fejlődésében?
  • A rendezőképzés és a színházak viszonya, az egyetem és a színházak felelőssége (Miért nem szerződnek bizonyos színházakhoz rendezők?)
  • Fejlődés vagy stagnálás? (Az SZFE utóbbi 30 éve)
  • Létezik-e ideológiailag definiált képzés ill. előadás? (Nemzeti vs. kozmopolita)
  • A színházat vezető személy ideológiai elkötelezettsége hogyan határozza meg a társulat életét? (Léteznek-e jobb és baloldali színházak?)
  • Karaktergyilkosság és tényleges művészi teljesítmény…
  • Felszívja-e a független szféra a frissen végzett hallgatókat?

Mivel a vita feltételezhetően az egyetem fenntartó-váltása után is folytatódni fog, ez a beszélgetés-sorozat a maga módján hozzájárulhat a politikai terminológia távoltartásához, és az SZFE színházi életünkben betöltött szerepének jobb megértéséhez!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.