Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ezentúl nem osztanak külön díjakat a legjobb női és férfi színészeknek a...

Ezentúl nem osztanak külön díjakat a legjobb női és férfi színészeknek a Berlinálén

Történelmi változás lesz a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon: 2021-től kezdve nem osztanak külön díjakat a legjobb női és férfi színészeknek” – írják az Indiewire híre alapján, tehát a legjobb színészi teljesítményért járó elismerést ezentúl nem a nemek szerint fogják mérni.

- hirdetés -

A Berlinalé igazgatósága abban bízik, hogy döntésük jelzi, mennyire fontosnak tartják a genderszempontokat. „A legjobb színész és a legjobb színésznő díjakat felváltja a legjobb főszerepért járó Ezüst-medve-díj és a legjobb mellékszereplőt jutalmazó Ezüst medve-díj” – írták. Más neves fesztiválokon, így például Cannes-ban és Velencében ettől függetlenül továbbra is külön díjazzák a különböző nemű színészeket.

A jövőben nem fogják kiadni a fesztivál első igazgatója, Alfred Bauer nevét viselő Ezüst Medve-díjat, amelyet január végén felfüggesztettek a Bauer náci múltjára vonatkozó sajtóértesülések nyomán. A fesztivál szervezői által megbízott független szakértő jelentése Alfred Bauerról nyár végére elkészül és közzé fogják tenni – olvasható a közleményben.

- hirdetés -

A fesztivált emellett fizikai valójában tervezik megrendezni jövő év februárjában, nem online. A február 11. és 21. között tartandó rendezvényen csupán az Európai Filmpiacot (EFM) tervezik hibrid formában megtartani.

A filmfesztivált és a filmpiacot az akkor érvényben lévő szabályok és rendeletek szerint fogják megrendezni, a legnagyobb biztonságot teremtve a résztvevők számára. A fesztivál szerkezetéről, a filmprogramról és a meghívott filmek számáról a következő hetekben dönt a fesztivál vezetése – olvasható a Berlinale honlapján közzétett közleményben.

A szervezők arról is döntöttek, hogy a Nemzedék szekció két versenyprogramjában 2021-ben csak egészestés filmeket fognak bemutatni, rövidfilmeket nem.

Ide kapcsolódik:
Iráni rendező kapta az Arany Medve-díjat

(Via MTI, acinemanias.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X