Papageno Radio
Intermezzo Lemondott Upor László és a Színművészeti szenátusa

Lemondott Upor László és a Színművészeti szenátusa

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amelynek első felében az intézmény jelenlegi oktatói és hallgatói mondták el véleményüket és közlendőiket az átalakítás kapcsán.

Upor László, az SZFE rektorhelyettese – akit az intézmény szenátusa 2019 decemberében választott meg rektornak, de a fenntartó minisztérium azóta sem nevezte ki – és Novák Eszter, az SZFE oktatási rektorhelyettese kronologikus sorrendben felolvasták az egyetem átalakítását illető nyári eseményeket. Ezt követően azt az egyetem hallgatói által készített videót vetítették le, amellyel a tények mentén cáfolni kívánták a fenntartó által megfogalmazott állításokat.

Az egyetem intézeteinek vezetői három-három percben összefoglalták az elért eredményeiket. Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője kiemelte az intézmény 155 éves szellemi tradícióját, annak folyamatosságát, de hozzátette, gellert kapott a tradíció. A hallgatóknak öntudatot, mosolyt és egészséges harci kedvet kívánt, és kiemelte, hogy a tehetség érvényesülését nem lehet politikai erőszakkal befolyásolni.

Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítő Intézet vezetője elmondta, az intézet 2014 óta működik a többiekkel egyenrangúan. Kiemelte, a művészetközvetítés a társadalmi folyamatokra koncerntráló, azok a feldolgozását segítő és azokra hatni akaró diszciplína.Véleménye szerint itt az innováció a gyakorlat és elmélet szimbiózisában rejlik, az oktatásban pedig a szakmai mellett a kritikai gondolkodás elsajítátítására is hangsúlyt helyeznek.

A SZFE-ügyben ide kattintva olvashat tovább.


Karsai György, a Doktori Iskola vezetője elmondta, hogy a 21 éve működő, Székely Gábor alapította, a DLA mellett már PhD-fokozatot is nyújtó doktori képzésben olyan vendégoktatók is közreműködnek, akik révén széles körben megismerhetik a hallgatók, mi történt és történik Magyarországon a művészet és a tudomány világában.

Balázs Gábor, a Film- és Média Intézet vezetője elmondta, kezdetben csupán a színművészeti képzés állt a támadások középpontjában, de másfél hónappal ezelőtt a filmes képzést is támadni, vizsgafilmjeiket minősíteni kezdték. Balázs hozzátette, 15-féle képzést kínálnak, köztük jó néhány nemzetközit, az új szakok indítását csak a forrás- és a helyhiány akadályozza. Beszélt arról is, hogy átlagosan 30-40-szeres a túljelentkezés, van szak, amelyre 85-szörös. Az előző évben 66 nemzetközi fesztiválon 26 díjat nyertek el hallgatóik, idén, a Covid-járvány miatt csonka évben 59 meghívás 32 díjat ért. Az utóbbi idők projektjei közül kiemelte az Arany János-versekre készült filmadaptációkat, és megkért mindenkit arra, nézzenek vizsgafilmeket, és a saját szemüknek higgyenek.

A Doktori Iskola jelenlegi hallgatói felolvasták a 2001 óta doktori címet (DLA és PhD) szerzettek nevét, majd az egyetem hallgatóinak a performanszát láthatták.

Novák Eszter felolvasta a szenátusi tagoknak szóló kuratóriumi választ, amely szerint az intézményi alapító okiratot és szmsz-t nem vonják vissza.

Upor László felolvasta a jelenlegi vezetőség – Upor László és Novák Eszter rektorhelyettesek, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László és Balázs Gábor intézetvezetők – és az egyetem választott szenátusának lemondását. Hozzátette, addig nem vállalnak vezetői feladatot, amíg az egyetem önrendelkezési jogát nem állítják vissza, de amíg lehet, a hallgatókat nem hagyják magukra. Újságírói kérdésre hozzátette, az oktatói és vezetői tevékenységet különválasztva, csak a vezetői a hierarchiáról mondtak le, a szerződést az oktatásra a hallgatóikkal kötötték. Ettől eltérő egyéni oktatói döntések lehetnek.

Novák Eszter két egyszerre sújtó, őket leterítő természeti katasztrófához hasonlította a jelenlegi helyzetet: az egyik katasztrófa a modellváltás és annak következményei, a másik pedig a színházi szakma kettéosztottsága. Elmondta azt is, elvi kérdésből alkotmányos panasszal élnek az egyetemi autonómia megsértésére. Újságírói kérdésre a hallgatói önkormányzat képviselője felidézte, a hallgatók 97%-a szerint fontos a hallgatói kiállás, de azt is hozzátette, ennek módja csak  akkor derül ki, amikor sor kerül rá. Az oktatói ellenállásról az egyetem jelenlegi vezetői hangsúlyozták, hogy a nem támasztanak egymással szemben semmiféle elvárásokat.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezésre, mely szerint visszavonják dr. Vonderviszt Lajos kancellár kinevezését, Novák Eszter úgy reagált, a kancellár visszahívása technikai dolog, a holnapi nappal új kinevezés lép életbe, és kifejezte reményét, hogy a kancellár szaktudása a garancia arra, hogy az átállás gördülékeny és zökkenőmentes legyen.

A vezetőségnek arról nincs információja, hogy a kuratórium képviselői mikor jelennek meg  Vas utcában, a szenátusi ülésre a túl szoros határidőre hivatkozva nem mentek el.

Cikkünk frissül…

Promóció

X
X