Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Nem lesz fesztiválmentes nyarunk! – heti színházi toplista

Nem lesz fesztiválmentes nyarunk! – heti színházi toplista

Két fesztivál mellett két premiert is ajánlunk, úti céljaink: Budapest, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Szentendre.

- hirdetés -

Augusztus 14-ig tart a Színházi Dramaturgok Céhének Nyílt Fóruma, amelynek keretében friss magyar drámák kerülnek első alkalommal nézők elé. A Szentendrei Teátrumban zajló felolvasó-színházi sorozatot a Papageno Facebook-oldalán is követhetik. A Nyílt Fórumon bemutatott drámák nem csupán a számítógépek mappáinak születnek – ma már jóval kevesebb az íróasztalfiók -, nem ér véget az életút egy egyszeri felolvasással vagy az évi rendes Nyílt Fórum-kötettel. Erre kiváló példa O. Horváth Sári két évvel ezelőtt készült, a legjobbnak járó Vilmos-díjjal kitüntetett Lenni vagy nem című darabja is, amit a szegedi Thealter fesztivál közönsége is láthat.  (augusztus 9–14., Szentendrei Teátrum – ingyenes regisztrációs jegyek ide kattintva igényelhetők – és a Papageno Facebook-oldala)

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Hat új magyar drámát mutatnak be a Nyílt Fórumon

Azé az eseménysorozaté, ami idén jubilál, ugyanis augusztusban 30. alkalommal rendezik meg a legszabadabb, legkortársabb magyarországi színházi fesztivált. A program minden irányban nyitott, a meghívott előadások közös nevezője a kísérletező kedv és a társadalmi érzékenység. Itt egymás mellett láthatók fiatal alkalmi szabadcsapatok produkciói, például a StageHive videopályázat fődíjas előadása, A krétakör (az előadás rendezőjével, Fodor Orsival már beszélgettünk), és az olyan befutott, állandó társulattal rendelkező színházak előadásai, mint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházból érkező Nézőművészeti Főiskola vagy Gusztáv mindent tud. Életkori és műfaji határok sincsenek, fesztivál műsorában van családi és korhatáros előadás, báb-, tánc-, szövegszínház és mindezek hibridje. A hazai független szcéna színe-java Szegedre utazik, a teljesség igénye nélkül lehetetlen felsorolni őket, úgyhogy inkább böngésszék át a programot! (augusztus 14–22. Szeged)

A Dollár Papa Gyermekeinek két előadása is látható a Thealteren, köztük a Lady Chatterley szeretője, amelynek női főszereplőjével és jelmeztervezőjével beszélgettünk.

Ide kapcsolódik:
A ruha teszi az együttműködést – Beszélgetés Kiss-Végh Emőkével és Kiss Tiborral

Rosszul gondolják, ha azt hiszik, a Thealter és a vidámság és derű országos seregszemléje, azaz a Vidor Fesztivál előadásai között nincs átfedés. A Megyek utánad, a Grecsó Krisztián azonos című regényéből készült, Orlai–FÜGE-MASZK-koprodukció mindkét városba meghívást kapott. Nyíregyházán is széles a kínálat, stúdió- és nagyszínpadi produkciók, prózai és zenés, klasszikus és kortárs alapanyagból készült előadások egyaránt szerepelnek a versenyprogramban. A szervezők szabadtéri ingyenes rendezvényekkel is készülnek, és bíznak abban, hogy korlát(ozás)ok nélkül adhatják át magukat a nézők az önfeledt optimizmusnak. (augusztus 19–29. Nyíregyháza)

Ide kapcsolódik:
Miniszobrot kapott Budapesten Rejtő Jenő regényének legendás 14 karátos autója

Nem néztünk utána (előre), mit jósolnak augusztus 14-re a csillagok, lesz-e tízmilliószoros nap, de jó eséllyel jósolhatunk sikert két előadás alkotóinak is. A Miskolci Nemzeti Színházban a Szerelmes Shakespeare című film adaptációját mutatják be a női főszerepben Mészöly Annával, William Shakespeare szerepében Rózsa Krisztiánnal, míg a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Rejtő Jenő regényéből készülő Tizennégy karátos autó zenés képregényszínházi feldolgozása látható. A különleges látványvilágú produkciót Keresztes Tamás rendezi, a zenét a Budapest Bár csapata jegyzi és szolgáltatja élőben. (Szerelmes Shakespeare – Miskolci Nemzeti Színház, A tizennégy karátos autó – Budapesti Nyári Fesztivál)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.