Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Rendszeres élő közvetítésekkel készül az Örkény Színház a most induló évadra

Rendszeres élő közvetítésekkel készül az Örkény Színház a most induló évadra

2020/2021-es évadban is meghatározó a fiatal rendezők jelenléte. Az új színpadi hang, és az új műfajok iránti érdeklődés hangolja az Örkény Színház évadát.

- hirdetés -

A világ előadóművészete fél év óta a koronavírus-járvány kiszámíthatatlan erőtereiben működik, vagy inkább nem működik. A biztonságra törekvés és az alkotó vágy kettősségében van az Örkény Színház is. Az előző évadban elmaradt három produkció mellett hét új bemutatóval készülnek, vagyis tíz új produkcióval várják nézőinket. Útjára indul az Örkény Stream, és a járvány miatt új biztonsági intézkedések lépnek életbe.

Az évad bemutatói

- hirdetés -

Elsőként az előző évad három, a koronavírus-járvány miatt elmaradt bemutatóját pótolja a társulat: szeptember 18-án az Örkény Stúdióban Orwell disztópiájának színpadi adaptációja kerül színre ’84 címmel, Widder Kristóf rendezésében, majd ugyanitt október 9-én Racine Andromakhéját láthatja a közönség. Az előadás rendezője Gáspár Ildikó. Ugyancsak október 9-től látható a nagyszínpadon a Zűrzavar 2045, melynek szövegkönyvét Lev Birinski Bolondok tánca című tragikomédiája alapján Bánki Gergely, Gábor Sára és Polgár Csaba írta. Az előadást Polgár Csaba rendezi.

Ide kapcsolódik:
„A találkozás öröme" - Elstartolt a Katona József Színház 2020/21-es évada

Október 24-én szokatlan műfajú előadást mutat be a színház Boross Martin rendezésében, melynek főszereplői nem színészek. A Kiváló dolgozók szerzői Boross Martin, Neudold Júlia és Szabó-Székely Ármin, műfaja olyan, magyarországi kőszínházban újdonságnak számító dokumentarista színház, melyben a társulat tagjai mellett civil szereplők: hétköznapi hősök, elhivatott szakemberek lépnek színpadra.

* Az előadás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és az Örkény Színház közös programja.

Ezt követi a nagyszínpadon Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó. Bemutatója január 15-én lesz, Gáspár Ildikó rendezésében. Február 5-én az Örkény Stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat, az előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője rendezi. Ugyanitt lesz látható február 19-től a Winterreise, Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép nézőink elé.

Mácsai Pál rendezi Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című példázatát a nagyszínpadon. A bemutatóra április 30-án kerül sor. Ugyanezen a napon lesz először látható Schwechtje Mihály rendezése az Örkény Stúdióban, melynek munkacíme Szex. Újra. El. Az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet. A színdarabban az alkotók megpróbálják elképzelni azt a világot, ahol ez megvalósul.

A bemutatók sorát Takács Nóra Diána önálló dalestje zárja az Örkény Stúdióban, május 28-án. Az előadás zenei vezetője Kákonyi Árpád.

Az idei bemutatók mellett megkezdődnek a Végtelen tréfa című összművészeti vállalkozás munkái is. David Foster Wallace regénye az X generáció Ulyssese, interpretálása túlmutat a jelenleg ismert színházi kereteken. Az előadás rendezője Bodó Viktor, a bemutatóra a 2021/2022-es évadban kerül sor.

Új társulati tagok

A 2020/2021-es évadban három művésszel bővül az Örkény Színház társulata. Józsa Bettina és Bajomi Nagy György új tagként szerződik ősztől az Örkénybe, és visszatér a társulatba Szandtner Anna. Az Örkény Stúdió művészeti vezetője a 2020/2021-es évadtól Polgár Csaba.

Ide kapcsolódik:
„Mérhetetlen alázatra lesz szükség” – Évadnyitót tartott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban

Elindul az Örkény Stream

Az Örkény Színház kiépítette saját Stream- Stúdióját, és októberben megkezdi előadásainak rendszeres, élő online – közvetítését. Jelenleg a tesztüzem zajlik. A több kamerával, élőben közvetített előadásokat egy átlagos színházjegy áráért lehet majd megnézni. A nézők esetenként több kép közül választhatnak, chatelhetnek egymással, bizonyos előadások után pedig virtuális közönségtalálkozón is részt vehetnek majd. A szolgáltatás asztali- és táblagépen, mobileszközön és okostévén is elérhető lesz.

Az Örkény Színház koronavírus-járvány miatti intézkedései

Az Örkény Színház nézőinek lehető legkomolyabb védelmére törekszik. Ezzel kapcsolatban a korábbiaktól eltérő intézkedéseket vezetünk be a fertőzésveszély megszűnéséig.

A biztonság fokozása érdekében nézőtereinken a nézői létszámot félházban limitáljuk. Ezzel könnyítjük meg az érkezéskor, a szünetekben és az előadások végén a tumultus elkerülését is. Előcsarnokunkat és nézőterünket korábban nyitjuk. Nézőinktől az adatvédelmi szabályok betartásával elkérjük elérhetőségüket, hogy egy esetleges fertőzéskor lehetővé tegyük a kontaktkövetést. A nézőtér levegőjét minden nap ózonmentes germicid lámpákkal fertőtlenítjük. Hagyományos módon is fokozottan fertőtlenítünk minden felületet, az előcsarnok több pontján pedig kézfertőtlenítésre is lehetőséget biztosítunk. A repülőterekhez hasonlóan az előcsarnokba való belépés előtt minden nézőnk testhőmérsékletét érintésmentes, automata hőmérővel mérjük. A határérték fölötti testhőmérséklettel (37,6 celsius fok) rendelkező nézőinket felkérjük, hogy ne tekintsék meg az előadást. A nézőtéren és a közönségforgalmi területeken további intézkedésig a nézők és a színház munkatársai számára is kötelező lesz a maszkviselés. Maszkot a színházban is lehet vásárolni, beszerzési áron. A sorbanállást elkerülendő megszüntetjük a ruhatár-használatot. A kabátot, mint sok helyen a világon, ezentúl be lehet vinni a nézőtérre. A felszabaduló ruhatári pultokon is működik majd a büfé, így gyorsabb lesz a kiszolgálás.

Akadálymentesítés

Régi adósságunkat törlesztettük azzal, hogy a Főváros támogatásával megépült mozgássérült liftünk. Nagyszínpadi előadásaink mostantól kerekesszékes nézőink számára akadálymentesek.

Változások a bérlet- és jegyértékesítésben

 

Személyes jegyvásárlásra a színház jegypénztárában, közönségszervezésén, valamint a Mammut Bevásárlóközpontban található jegyértékesítő pultnál van lehetőség. Azonban a színházak közös ajánlásával összhangban az Örkény Színház arra kéri nézőit, hogy ha csak tehetik, jegyüket online vásárolják meg.

A 2020/2021-es évadban – tekintettel a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságokra – bérletet nem értékesítünk. A 2019/2020-as évadra megváltott Mozaik bérletek 2020. október 31-ig, a Stúdió bérletek pedig 2020. december 31-ig érvényesek. Az elmaradt előadásokra beváltott bérletes jegyek cseréjének határideje 2020. október 31.

A koronavírus-járvány financiális hatásai – a többi előadóművészeti intézményhez hasonlóan – az Örkény Színházban is jelentősek, ezért a 2020/2021-es évadtól bevezettük a támogatói jegyet. Az egységesen 10.000 forintba kerülő belépő a hagyományos és a stream-előadásokra online és személyesen is megvásárolható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.