Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Székely Gábor előtt tiszteleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Székely Gábor előtt tiszteleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Székely Gábor, a színházi rendezőképzés korszakos pedagógusa előtt tiszteleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amikor a Balassi és Arktisz Kiadó támogató hozzájárulásával egy hónapig mindenkinek hozzáférhetővé teszi honlapján A második életmű. Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája című könyvet. Boldog és szabad olvasást kívánunk mindenkinek” – olvasható az egyetem közösségi oldalán.

Felmondása után politikai kritikák kereszttüzébe került Székely Gábort, aki mellett nemcsak a Színművészeti, de sok kollégája is nyíltan kiállt, többek között Lázár Kati is reagált néhány személyes sorral az esetre.

- hirdetés -

„Az igazi jó színház mindig morális intézmény volt: ez tette egyben politikai tényezővé is. Erre most és itt, ennek az országnak is rendkívüli szüksége volna. A színháznak hozzá kellene járulnia a társadalom morális eszményképeinek kialakításához. A színház dolga az, hogy a társadalom számára, amelyben él, ideákat és eszményeket teremtsen, s különösen tegye ezt akkor, ha a színházat körülvevő világ éppen ezeknek az ideáknak és eszményeknek a kiveszéséről tanúskodik, és egész életünk egyre inkább a kompromisszumok elfogadásáról szól.” (Székely Gábor: A mai magyar színházról – tíz tételben (1986) in: Jákfalvi – Nánay – Sipos (szerk.): A második életmű, Budapest, Balassi – Arktisz Kiadó, 2016. (165–177.), 171.)

A második életmű. Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája letölthető PDF-ben az alábbi linken, lapozható változata az alábbi linken érhető el.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X