Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo SZFE: „Lajos Tamás állításai mögött több tárgyi tévedés is meghúzódik”

SZFE: „Lajos Tamás állításai mögött több tárgyi tévedés is meghúzódik”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének közleménye:

A Magyar Nemzet című lap 2020. augusztus 6-i online számában Lajos Tamás operatőr, producer, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a jövőben fenntartó alapítvány kuratóriumának egyik – vélelmezett – tagja egy interjúban a következőt nyilatkozta:

- hirdetés -

„Gyakorló producerként azt kell mondjam, nagyon kevés mostanában az a komoly produktumokat előállító rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve annak rendező szakán végzett. A másik fájó hiány a forgatókönyvíró-képzés. Ameddig ezeket nem hozzuk rendbe, addig a magyar mozgóképgyártás a saját árnyéka után kullog.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézete a fentiekkel kapcsolatban a következőkről szeretné tájékoztatni Lajos Tamást és a közvéleményt.

Lajos Tamás állításai mögött több tárgyi tévedés is meghúzódik.

Egyrészt az utóbbi években az SZFE filmrendezői képzésén tanulók egymást követő három évben (2016, 2017, 2018) jelöltettek diák Oscar-díjra, és a harmadik alkalommal a jelölést díjra is váltották. Ezen kívül számos rangos hazai és nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek az SZFE vizsgafilmjei, ahonnan több tucat díjat hoztak haza az utóbbi években, évtizedben. Egyetemünkről kikerülve akár az Inkubátor Programban, vagy akár azon kívül is a rendező hallgatók többsége sikeresen foglalja el a rendezői széket, és kezdi meg karrierjét.

Ide kapcsolódik:
Magyar diplomafilm nyert Bronz Diák Oscar-díjat

Másfelől téved Lajos Tamás a forgatókönyvíró-képzés „fájó hiányával” kapcsolatban is. Az SZFE-n 2001 óta folyik filmdramaturgok és forgatókönyvírók képzése. Kezdetben osztatlan, mostanra osztott BA+MA rendszerben, a mesterképzés jelenleg akkreditáció alatt áll. Egyetemünkről számos hazai tévésorozat és mozifilm forgatókönyvírója, dramaturgja került ki, a forgatókönyvírói képzésen pedig a hazai forgatókönyvírói szakma legkiemelkedőbb gyakorlói mind tanítottak vagy órát adtak. A hallgatók számos nemzetközi forgatókönyv fejlesztő workshopon megfordultak, de akadnak köztük olyanok is, akik a Nemzeti Filmalap forgatókönyv fejlesztő bizottságának is tagjai voltak, vagy előolvasóként (readerként) dolgoztak.

Ide kapcsolódik:
SZFE: „Elfogadhatatlan, hogy a védelmünkben bárki antidemokratikus kijelentéseket tegyen”

Ahogy játékfilm rendezést, úgy forgatókönyvírást és filmdramaturgiát is hazánkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatnak a legmagasabb művészi és szakmai színvonalon.

Budapest, 2020. augusztus 10.

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Film- és Médiaintézet

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X