Papageno Radio
Intermezzo Szigorú szabályok mentén kezdődött el a 100. Salzburgi Ünnepi Játékok - Íme,...

Szigorú szabályok mentén kezdődött el a 100. Salzburgi Ünnepi Játékok – Íme, a részletek

Kezdetét vette a világ egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiválja, a Salzburgi Ünnepi Játékok. A rendezők és a vendéglátói szektor szigorú biztonsági szabályokat vállaltak a program sikeres lebonyolítása érdekében.

Az augusztus 30-ig tartó 100 éves fesztivál a jubileumi évében szeretné megmutatni, hogy a koronavírus-válság dacára lehetséges művészetet és kultúrát hozni az emberekhez.

Az eredetileg tervezett 200 helyett csak 110 programot tartanak meg, mindenütt található kézfertőtlenítő, kötelező a maszk viselése és a megfelelő távolságtartást a szűkített jegykínálat biztosítja, ami azt jelenti, hogy a szokásos 240 000 helyett idén csak 76 000 jegyet adtak el. A jegyek személyre szólnak, nem átruházhatók és a bejáratnál igazolnia kell mindenkinek a személyazonosságát. A produkciókat szünet nélkül játsszák, a büfék zárva tartanak. A kísérőeseményeket, például a megnyító bankettet is lemondták, mondta el Helga Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke. Hogy a fertőzésveszélyt csökkentsék, mintegy 100 salzburgi vendéglő, szálloda és kereskedő kötelezte magát a törvény által előírtnál is magasabb szintű biztonsági szabályokra.

Az ORF híradása szerint az egy hete tartó Salzburger Festspiele higiéniai szabályai beváltak, de újabb rendelkezésekkel egészítették ki őket. A két legfontosabb, hogy bevezették a legyezők használatának tilalmát és előadás közben is kötelező a maszk viselése.

A nyitó produkció a fesztiválalapító Richard Strauss Elektrája volt. Este a másik fesztiválalapító, Hugo von Hofmannstahl Akárkijét játszották a Domplatzon. A művet 1920-ban a harmadik alapító, Max Reinhardt rendezte.

Ide kapcsolódik:
Hagyomány és haladás – 100 éves a Salzburgi Ünnepi Játékok

Mozart Così fan tutte című operáját rövidített változatban játsszák a fiatal német karmesternő, Joana Mallwitz vezényletével. Majd a tavalyi Nobel-díjas Peter Handke drámájának ősbemutatóját tartják meg.

A fesztivál folyamán eddig összesen 2000 vírustesztet végeztek, a művészeket is vizsgálták. Mindeddig egyetlen pozitív esetet találtak: az egyik munkatárs tesztje volt pozitív, de még az előadások megkezdése előtt.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!