Papageno Radio
Intermezzo 60 éves Hugh Grant, a félszeg mosolyú sármőr

60 éves Hugh Grant, a félszeg mosolyú sármőr

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hugh Grant Golden Globe-díjas angol színész, producer 2020. szeptember 9-én ünnepli hatvanadik születésnapját.

Grant apja a skót ezred katonájaként szolgált nyolc évig Németországban és Skóciában. Szőnyegcéget vezetett és olyan hobbikat űzött, mint a golf és akvarellfestés. Granték az Arlington Park Mansions mellett éltek a Sutton Lane-en. Ezek alapján nem is meglepő, hogy a szülei jobban örültek volna, ha a pénzügyi pályát választja, Hugh John Mungo Grant azonban már iskolás éveiben is színjátszó körök lelkes tagja volt, egyetemi évei alatt pedig Oxfordban a bohém dandy szerepét alakította.

Színészként 1982-ben debütált sikerrel a Privileged című filmben. Diplomája megszerzése után a nottinghami színházhoz szerződött, majd saját komédiatársulatot alakított. Első emlékezetes szerepét a Maurice című E.M. Forster-regény James Ivory rendezte filmváltozatában játszotta.

Hugh Grant a Mauriceban – forrás: imdb.com

A homoszexuális Clive Durham megformálásáért elnyerte a legjobb színész díjat a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Eleinte a nyársat nyelt mintaangol szerepkörében érvényesült (Keserű méz, Napok romjai, Szirének).

Sokáig úgy tűnt, hogy életfogytiglani mellékszereplésre ítélt színész marad.

A világhírt a Négy esküvő és egy temetés című filmnek köszönheti, melyben Andie MacDowell partnere volt. Alakításáért megkapta a brit filmakadémia BAFTA-díját és a Golden Globe-ot is. Azóta, ha lökött figura szükséges egy vígjátékba (Áldatlan állapotban, Sztárom a párom), vagy egy arisztokratikusabb karakter egy drámába (Értelem és érzelem), a hollywoodi szereposztók mindig őt keresik meg.

A 2006-ban César-életműdíjjal kitüntetett Hugh Grant nevéhez olyan  szerepek fűződnek, mint a Bridget Jones naplójában a gaz csábító, nőfaló főnök, az Egy fiúról című alkotás Will Freemanje, avagy Az U.N.C.L.E. embere című akciófilm kémfőnöke. A Tudhattad volna című thrillersorozatot, amelyben Nicole Kidman a partnere, értesülések szerint ősszel tűzi műsorára az egyik filmcsatorna.

A 60 éves angol sztár, ha teheti, golfozik.

(Via Wikipedia, Index)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X