Papageno Radio
Intermezzo A Hagia Sophia mintájára épült ortodox templom Varsóban

A Hagia Sophia mintájára épült ortodox templom Varsóban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Varsóban felszentelték a Szent Zsófia (Szofia) tiszteletére emelt ortodox templomot, mely nevében és alakjában a nemrég mecsetté alakított isztambuli Hagia Sophia-bazilikára emlékeztet, és száz év óta az első új ortodox templom a lengyel fővárosban.

A közel 22 méter magas kupolájú, 1225 négyzetméteres, bizánci stílust utánzó épületet sajtójelentések szerint a lengyelországi ortodox egyház feje, Sawa érsek szentelte fel, aki kiemelte: a templom mintájául a Hagia Sophia szolgált, amely „a kereszténység egész történetében nagy szellemi és építészeti kincset jelentett”. Az érsek mély fájdalmának adott hangot amiatt, hogy a keresztény szentélyként épített Hagia Sophiát július óta Recep Tayyip Erdogan török elnök utasítására mecsetként használják. Hozzátette, hogy ez az intézkedés különös aktualitást adott a hasonló nevű új varsói ortodox templom felszentelésének.

Az új szentély hálaadásként épült a Lengyelországban 1989 után bekövetkezett demokratikus átalakulásért, az országban évszázadokon át élő ortodox keresztények emlékére. A többségében katolikus, 38 milliós Lengyelországban mintegy félmillióra teszik az ortodox hívek számát, zömük az ország keleti területein él. Varsóban eddig két, a 19. század második felében, illetve a 20. század elején, vagyis a Lengyelország hármas felosztása következtében akkor Oroszországhoz tartozó lengyel területen, az ország függetlenségének 1918-as visszaszerzése előtt épült ortodox templom működött.

Ide kapcsolódik:
A Hagia Sophia után egy újabb világhírű bizánci templomot alakítanak mecsetté

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X