Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A kuratórium lemondását követelik – Létrejött az SZFE sztrájkbizottsága

A kuratórium lemondását követelik – Létrejött az SZFE sztrájkbizottsága

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szeptember 10-én tartottak ismét sajtótájékoztatót a Színművészeti Vas utcai épületénél. Az egyetemfoglalók bejelentették, hogy a sikertelen tárgyalások után – amikre azért nem mentek el, mert nem tartják legitimnek a kuratóriumot -, most Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez juttatták el levelüket.

- hirdetés -

A levélben arra szólították fel a minisztert, hogy hívja vissza az SZFE fenntartói jogait gyakorló új alapítvány kuratóriumát.

Ide kapcsolódik:
Vidnyánszky Attila: „A közös nevezőhöz el kell fogadni az új kuratóriumot”

Az is bejelentették, hogy a továbbiakban sztrájkbizottságot hoznak létre az SZFE-dologzóiból, amiről a következő közleményt adták ki:

“A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói 2020. szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. Az új alapítványi fenntartó által ránk erőltetett Alapító Okirat és SZMSZ olyan mértékben sérti egyetemünk autonómiáját, hogy ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet. Mivel a fenti alapdokumentumok a munkavállalók érdekeit is sértik, az SzFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.

Követeléseink az alábbiak:

   • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
   • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
   • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
   • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
   • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a következő tagokból álló sztrájkbizottságot delegáljuk:

Csató Kata, mesteroktató

Forgács Péter, egyetemi docens

Karsai György, egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője

Németh Gábor, egyetemi docens

Veszprémi Judit, kommunikációs vezető

Erdménytelen tárgyalások esetén legkésőbb 2020. szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdünk. A sztrájkhoz csatlakozók száma folyamatosan bővül, az első napon 85-en csatlakoztak.”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X