Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Anthony Hopkins is díjat kapott a Torontói Filmfesztiválon

Anthony Hopkins is díjat kapott a Torontói Filmfesztiválon

Virtuális gálán díjazták szeptember 15-én Anthony Hopkinst és Kate Winsletet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

- hirdetés -

A díjazottak otthonukból, felvételről jelentkeztek be és mondtak köszönetet pályafutásuk elismeréséért. Anthony Hopkins a díját a világszerte a mentőszolgálatoknál dolgozóknak ajánlotta. Winslet elmondta, hogy furcsán érzi magát a színészi életműdíj miatt, és hozzáfűzte: most inkább azoknak jár a taps, akik a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdenek – idézte a BBC News.

- hirdetés -

A virtuális gálát a Torontói Filmfesztivál egy mozijában rendezték meg, csekélyszámú közönség jelenlétében.  A fesztivál a pandémia miatt idén drasztikusan karcsúsított formában zajlik, a mozis vetítésekre csak a torontóiak válthatnak jegyet. A TIFF életműdíjával tüntették ki Chloe Zhao és Mira Nair rendezőket is.

Ide kapcsolódik:
Kate Winslet életműdíjat kap a Torontói Filmfesztiválon

A díjátadó gála Martin Scorsese szintén előre felvett bevezetőjének vetítésével kezdődött. A filmrendező megindultságát fejezte ki afölött, hogy az olyan fesztiválok, mint a torontói, továbbra is zajlanak.

Mint a 77 éves Oscar-díjas filmes mondta: szomorú látni, hogy a mozit marginalizálják, leértékelik és a „házias ételek” közé sorolják. „Nem emlékeztethetjük az embereket eléggé arra, hogy ez a figyelemre méltó művészeti ág sokkal több mint szórakoztatás, legjobb pillanataiban csoda és inspiráció forrása” – fogalmazott.

Winslet új filmje, az Ammonite torontói premierje után kapta meg a díjat. A filmben a 19. századi angol paleontológust, Mary Anninget alakította. A Francis Lee rendezésében készült romantikus drámában Saoirse Ronan játssza a szerelmét.

Anthony Hopkinsnak a The Father című filmjét vetítették a kanadai fesztiválon. A Florian Zeller színművéből készült filmadaptációban Hopkins demenciában szenvedő idős férfit játszott. A 82 éves Oscar-díjas brit színész arról is szólt videoüzenetében, hogy nagyon örül, hogy még mindig dolgozhat.

Ide kapcsolódik:
Filmfesztivált hirdetnek az SZFE hallgatói

Chloe Zhao a hét végén befejeződött velencei filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlán-díjat Nomadland című filmjével. A produkció, amelynek főszereplője Francis McDormand, egy megözvegyült nőről szól, aki a 2008-as pénzügyi válság után felszámolja addigi életét és kocsijába költözve nomádként vág neki Amerikának. A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 19-én zárul.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X